Новини
25 Червня 2021
815

Засновник PayPal накопичив $5 млрд на неоподатковуваному податками пенсійному рахунку

Статок зібрано за 20 років на інвестиціях у PayPal, Facebook і Palantir Technologies

Мільярдер Пітер Тіль, співзасновник PayPal і один із противників “конфіскаційних” податків для багатих, накопичив за 20 років $5 млрд на індивідуальному пенсійному рахунку (Roth IRA), який не обкладається податками, з’ясували у ProPublica.

Вивчивши податкові дані, розслідувачі дійшли висновку, що техномагнат використовував свій Roth для вигідних інвестицій у PayPal, Facebook і Palantir Technologies.

Індивідуальні пенсійні рахунки (Roth IRA) були створені 1997 року, щоб мотивувати американців середнього класу здійснювати пенсійні накопичення. Ці кошти не обкладаються податком, якщо не зніматимуться до досягнення власником рахунку віку 59 з половиною років. За даними за 2018 рік, у середньому на безподаткових пенсійних рахунках тримали трохи більше ніж $39 тис.

Пітеру Тілю — 53 роки. З даних податкових записів, які отримали розслідувачі, зрозуміло, що він 1999 року розмістив на своєму Roth IRA 1,7 млн ​​акцій тоді ще приватної компанії PayPal. У той час щорічні внески на рахунок пенсійних накопичень були обмежені $2 тисячами. Акції оцінювалися за все в $0,001 за папір. Протягом року вартість його розміщення в Roth зросла з $1664 до $3,8 млн.

Потім Тіль використовував свій рахунок для ще більш прибуткових інвестицій у Facebook і Palantir Technologies. За даними розслідування, до 2019 року на накопичувальному рахунку Тіля знаходилося $5 млрд, “розподілених по 96 субрахунках”.

До речі, як зазначає The Gardian, це не єдиний з американських найбагатших інвесторів, які накопичили великі суми на своїх Roth. Так, за даними на кінець 2018 року, Воррен Баффет, який на відміну від Тіля виступає за збільшення податків для багатих, тримав на своєму пенсійному безподатковому рахунку $20,2 млн.

Інвестиційний менеджер Berkshire Hathaway Тед Вешлер мав на своєму Roth 2018 року $264,4 млн, а керуючий хедж-фондом Рендалл Сміт з Alden Global Capital — $252,6 млн. Роберт Мерсер, колишній менеджер хедж-фонду Renaissance Technologies і один з найбагатших спонсорів Дональда Трампа, тримав на рахунку $31,5 млн.

Раніше ProPublica повідомляла, що 25 найбагатших американців заплатили “реальну податкову ставку” всього у 3,4% з 2014 до 2018 року, попри те, що їх сукупний чистий капітал зріс більш ніж на $400 млрд за той же період. Водночас середньостатистичне американське домогосподарство заплатило 14% федеральних податків.

“Найбагатші мільярдери США віддають державі у вигляді податків лише малу частку своїх чимраз більших статків”, — до такого висновку дійшли журналісти ProPublica, у розпорядження яких потрапили податкові декларації кількох тисяч найбагатших бізнесменів.

Журналісти-розслідувачі порівняли дані у податковій звітності з оцінками Forbes про те, наскільки капітал мільярдерів зріс за той чи інший рік, і підрахували “реальну податкову ставку” для кожного з них. Для деяких мільярдерів вона, за даними журналістів, виявилася нижчою за 1%, а кілька з них і зовсім не платили прибутковий податок.

Так, реальна податкова ставка Джеффа Безоса з 2014 до 2018 року, становила 0,98%. У 2007 році Безос “не заплатив ні цента федерального прибуткового податку”, а 2011 року навіть отримав від держави субсидію на $4 тис.

Голова інвестфонду Berkshire Hathaway Воррен Баффет за той же період сплатив податків за реальною податковою ставкою лише 0,1%, стверджує ProPublica. Реальна ставка для Ілона Маска Tesla становить 3,27%. У 2018 році власник Tesla подібно Безосу, зовсім не платив податків.

Раніше Investory News писали, що у США перевірять витік даних про податки Баффета, Безоса та Маска, оскільки у мережі з’явилася конфіденційна інформація, що найбагатші громадяни США платили значно менший податок.

Тим часом президент США Джо Байден вирішив збільшити податки для багатих майже вдвічі, щоб профінансувати план підтримки американських сімей вартістю в $1 трлн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram