Новини
26 Січня 2021
718

Запаси вугілля в Україні досягли рекордного мінімуму

На складах ТЕС станом на 25 січня знаходиться 455 тисяч тонн 

Запаси вугілля на складах українських теплових електростанцій станом на 25 січня склали 455 тис. тонн, що є історичним мінімумом, і не забезпечує енергетичну безпеку країни, пише Інтерфакс-Україна з посиланням на коментар директора з управління ОЕС України — головного диспетчера НЕК “Укренерго” Віталія Зайченка.

“На жаль, склади вугільних електростанцій спрацьовані до рівня, який, напевно, є найнижчим за весь період незалежності України. Станом на 25 січня на складах ТЕС знаходиться 455 тис. тонн вугілля, з них антрацитової групи 163 тис. тонн і газової групи 291 тис. тонн”, — розповів Зайченко.

За його словами, половина цього вугілля зосереджена на двох станціях: 116 тис. тонн антрациту на Луганській ТЕС і 105 тис. тонн на Слов’янській ТЕС, яка не працює. Залишилося на всіх інших станціях 220 тис. тонн, яких абсолютно недостатньо для забезпечення енергетичної безпеки країни.

Наявні запаси вугілля нижче гарантованих на 522 тис. тонн — на 51 тис. тонн з антрациту і на 471 тис. тонн — з газового вугілля.

За даними НЕК “Укренерго”, українську енергосистему минулого морозного тижня вдалося збалансувати завдяки нарощуванню імпорту електроенергії з Білорусі. Таким чином білоруський імпорт в період з 18 до 24 січня збільшився з 6,3 до 9,4 млн кВт-год на добу.

Зараз подальшому нарощуванню імпорту з Білорусі перешкоджає недостатня пропускна здатність між енергосистемами двох країн, яка становить 900 МВт при поточній потребі України в імпорті на рівні 1,5 ГВт.

“Без достатніх поставок вугілля збалансуватися можна буде або при переході на спалювання природного газу або шляхом відключення споживачів”, — підкреслив Зайченко.

18 січня, з метою покриття до 3 ГВт дефіциту вироблення електроенергії в морозні дні, були додатково включені шість блоків трьох ТЕС (Вуглегірська ТЕС, Зміївська ТЕС, Трипільська ТЕС) на резервному паливі (газ) сумарною потужністю 1200 МВт.

За інформацією першого заступника голови Всеукраїнської Енергетичної Асамблеї Юрія Сакви, собівартість виробництва електроенергії на ТЕС при ціні газу 7,8 грн/куб м (з ПДВ) становить 2,5-2,7 грн/кВт-год.

За даними ДП “Оператор ринку”, на торгах на ринку “на добу вперед” (РСВ) в Українській об’єднаній енергосистемі (ОЕС України) на 26 січня середньозважена ціна електроенергії склала 1 657,96 грн/МВт-год.

За словами генерального директора АТ “ДТЕК Дніпроенерго” Сергія Дегтяренка, основною причиною виникнення дефіциту вугілля на складах ТЕС є різке збільшення частки теплової генерації у зміненому прогнозному енергобалансі, починаючи з грудня 2020 року.

“Прогнозний енергобаланс кілька разів змінювався щодо 2020 року. В цілому він йшов у сторону зниження вироблення ТЕС, в той час, як за грудень відбулося різке зростання вгору, після того, як 18 листопада енергобаланс переглянули. Зрозуміло, що різко змінити видобуток вугілля швидко нереально і неможливо”, — повідомив Сергій Дегтяренко на засіданні НКРЕКП у понеділок, 25 січня.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) на своєму засіданні прийняла рішення провести позапланові невиїзні перевірки АТ “ДТЕК Дніпроенерго”, АТ “ДТЕК Західенерго”, ВАТ “Донбасенерго”, ВАТ “Центренерго”, ТОВ “ДТЕК Східенерго” щодо забезпечення ними необхідних резервів відповідного палива з метою забезпечення безпеки поставок електричної енергії.

Як писали раніше Investory News, асоціація “Газові трейдери України” ініціювала запуск нової платформи електронних біржових торгів енергоресурсами на товарній біржі “Український хаб”, хоча останнім часом обсяги торгів ними активно нарощувала “Українська енергетична біржа” (УЕБ).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram