Новини
2 Травня 2022
536

Замовник будівництва АЕС у Фінляндії розірвав контракт із “Росатомом” через війну в Україні

“Співпраця між Fennovoima та “Росатомом” припиняється негайно”

На фото: проєкт АЕС “Ханхіківі-1”

Фінська компанія Fennovoima оголосила про розірвання контракту з “Росатомом” на будівництво АЕС “Ханхіківі-1”. У заяві компанії причиною такого рішення названо “значні затримки” та нездатність компанії “РАОС Проєкт” — структури “Росатома” — завершити будівництво. У пресрелізі також йдеться про додаткові ризики для реалізації проєкту, створені війною в Україні, купувати які “РАОС Проєкт” не в змозі, пише Meduza.

Співпраця між Fennovoima та “Росатомом” припиняється негайно.

У керівництві Fennovoima визнали, що рішення, що загрожує, зокрема, скороченням робочих місць (86% зайнятих — співробітники фінських компаній) і порушенням ланцюжків поставок, далося нелегко. Генеральний директор Fennovoima Йоахім Шпехт пообіцяв підтримку співробітникам компанії та повідомив про плани збереження будмайданчика.

У “Росатомі” заявили, що не розуміють причин, які спонукали фінських партнерів піти на цей крок. Згідно із заявою держкорпорації, “проєкт прогресує, налагоджено командну роботу замовника та підрядника”, підрядник сумлінно виконує свої зобов’язання. “Росатом” залишає за собою право “відстоювати інтереси відповідно до контрактів та чинного законодавства”.

Fennovoima відзначала можливі ризики, пов’язані з воєнними діями в Україні, вже у перший день війни, 24 лютого. Тоді в компанії пообіцяли “уважно стежити за розвитком подій”.

Наприкінці березня міністр економіки Фінляндії Міка Лінтіля заявляв про неможливість видачі ліцензії на будівництво “Ханкіківі-1” у ситуації, що склалася.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram