Новини
13 Серпня 2019
767

Замість Росії: Україна експортує найбільше м’яса до Саудівської Аравії та Нідерландів

За півроку експорт м’ясної продукції зріс на 20%

З початку 2019 року найбільшим імпортером українського м’яса стала Саудівська Аравія з часткою 21% у загальній структурі експорту цієї продукції з України. Крім того, закупівлі здійснювали Нідерланди – 14,9%, Словаччина – 9,1%, Білорусь – 5%, Азербайджан та Ірак – на 4,8%. Сукупна частка цих країн займає близько 60% всіх обсягів експорту української м’ясопродукції в грошовому вираженні, прес-служба Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”.

Загалом у першому півріччі 2019 року експорт продукції м’ясної групи збільшився проти січня-червня 2018 року майже на 20% – до $364 млн.

За словами заступника директора інституту Миколи Пугачова, Україні вдалося збільшити експорт м’ясної продукції завдяки безперервній широкій географічній диверсифікації та закріпленню на нових ринках збуту після втрати російського.

“Якщо ще у 2015 році позиції основного імпортера українського м’яса і субпродуктів утримувала Росія, то з 2017 року переважає постачання на ринки країн Європи, Азії та СНД”, – йдеться у повідомленні.

Крім того, за словами експерта, збільшення експорту продукції м’ясної групи з України посприяло збільшення експортного постачання м’яса птиці, що триває з 2016 року. “Так, експорт цієї продукції в першому півріччі поточного року збільшився на 38%, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року і склав 211 тис. тонн. При цьому загальна вартість експорту цього виду м’ясної продукції за шість місяців зросла на 28% і склала $307 млн”, – пише видання.

Тим часом, протягом наступних 10 років очікується зростання світового виробництва м’яса на 13%. Найбільш помітно зростання попиту на їжу (зокрема, і м’яса) спостерігатиметься в регіонах з високим приростом населення, таких як Африка, Азія, Близький Схід. За 10 років на Азію припадатиме 56% світового імпорту м’яса, а Філіппіни, Японія, Малайзія та В’єтнам, як очікується, зафіксують найвищі рівні споживання та імпорту, оскільки попит перевищуватиме внутрішні виробничі потужності.

З іншого боку, експерти Міжурядової комісії ООН опублікували доповідь, у якій стверджується, що зменшення вживання м’яса і молочних продуктів та заміна їх їжею рослинного походження допоможе боротися з парниковим ефектом, який викликає глобальне потепління.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram