Новини
28 Березня 2023
445

Закон про заборону автомобілів зі шкідливими викидами буде затверджено ЄС

До цього Німеччина виступала проти деяких пунктів законопроєктів

Рада Європейського Союзу 28 березня схвалить оновлений проєкт регламенту про заборону автомобілів зі шкідливими викидами після того, як Брюсселю вдалось знайти компроміс із Берліном щодо двигунів внутрішнього згоряння, заявив французький депутат Європарламенту Паскаль Канфін.

За закон ЄС про те, що всі автомобілі, продані з 2035 року, повинні виробляти нульові викиди, “проголосують без змін, зокрема Німеччиною”, пише The Guardian.

Дипломати на зустрічі 27 березня схвалили компроміс, який дозволить використовувати деякі двигуни внутрішнього згоряння, якщо вони заправляються так званим кліматично нейтральним електронним паливом. Хоча Італія та Польща виступають проти закону, а Болгарія утримується, очікується, що він буде схвалений більшістю країн ЄС.

Віцепрезидент Європейської комісії Франс Тіммерманс зазначив, що після угоди з Німеччиною комісія “швидко вживе необхідних юридичних кроків”, щоб імплементувати те, що було узгоджено, і схвалити регламент “якнайшвидше”.

Суперечка була ознакою зростання напруженості щодо “зеленої угоди” ЄС, набору законів, спрямованих на досягнення Європою нульових викидів вуглекислого газу до 2050 року.

Проєкт регламенту містить пункт, який зобов’язує офіційних осіб ЄС оцінити прогрес у 2026 році щодо відмови від автомобілів з бензиновими та дизельними двигунами, включно з роллю нових технологій. Комісія вже пообіцяла розробити майбутній закон про транспортні засоби, що працюють виключно на паливі з нейтральним викидом CO2.

У жовтні 2022 року Європарламент і країни ЄС вже домовилися, що з 2035 року в ЄС можна буде реєструвати лише нові автомобілі без викидів шкідливих речовин.

Для Німеччини, однак, було важливо, щоб нові автомобілі з двигунами внутрішнього згоряння, які заправляються кліматично нейтральним електропаливом, яке виробляється із “зеленої” електроенергії, можна було реєструвати й після цього.

Схвалення угоди країнами ЄС, яке було заплановане на початок березня, спочатку було зірване Німеччиною. Відтоді Федеральне міністерство транспорту та Європейська комісія вели переговори про компроміс.

Нагадаємо, погоджено план реформи ринку електроенергії в Євросоюзі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram