Новини
25 Травня 2022
784

Загарбники вагонами вивозять зерно із захопленого Бердянська

Вантаж прямує спочатку до Криму, а потім у росію

Зі складів тимчасово захопленого міста Бердянськ Запорізької області російські загарбники вагонами вивозять зерно до Автономної Республіки Крим, а потім у росію, повідомляє в Телеграмі уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

Згідно з її даними, автомобільна колона з викрадених у перевізника “Аскет Шиппінг” зерновозів була помічена на Мелітопольському шосе. Свого часу компанія відмовилася співпрацювати з російськими загарбниками й перевела потужності на захід України.

Жителі Бердянська нарахували понад 30 вантажівок з причепами, наповненими зерном біля заводу “Азовкабель”.

Загарбники також намагаються вивезти залишки зерна з Маріупольського порту залізницею. Для цього терміново були розпочаті роботи з ремонту залізничного полотна в Маріуполі та станції “Сартана”.

Використовуючи порти тимчасово окупованого Криму та міста Севастополя, рф вивозить морськими шляхами награбоване українське зерно.

Згідно з даними омбудсмана, судно “Матрос Пазинич”, яке вже транспортувало викрадене зерно до Сирії, повернулося до Чорного моря та було завантажене знову. Після виходу з кримського порту це судно вказало порт призначення Бейрут у Лівані.

Денісова наголосила, що викрадення продовольства із захоплених територій є порушенням Женевської конвенції 1949 року про захист цивільного населення під час війни та воєнним злочином згідно зі статтею 8 Римського статуту міжнародного кримінального суду.

Нагадаємо, що “зерновою війною” путін намагається роз’єднати світову спільноту. Країни G7 наразі активно шукають альтернативні шляхи експорту українського врожаю.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram