Новини
22 Липня 2019
1 371

Загальні витрати українців на товари повсякденного попиту зросли на 16,8%

Ринок FMCG другий рік поспіль залишається нижче психологічної позначки у 20%, але все ще зберігає дуже хороший темп у двозначних числах

В Україні ціни на товари повсякденного попиту зросли на 11,1%, а обсяги продажів збільшилися на 5,7% відповідно, в результаті чого загальні витрати українців на товари повсякденного попиту зросли на 16,8%. Про це йдеться в дослідженні Nielsen Growth Reporter.

“В Україні ми спостерігаємо невелике уповільнення загального зростання ринку FMCG, який вдруге поспіль залишається нижче психологічної позначки у 20%, але все ще зберігає дуже хороший темп у двозначних числах”, – відзначає генеральний директор Nielsen в Україні та Білорусі Вайос Діморагас.

Він також додав, що невелике уповільнення спостерігається в основному в обсягах продажів. Ця тенденція продовжується протягом останніх трьох кварталів та демонструє, що збільшення купівельної спроможності споживачів може досягти своїх меж, якщо інфляція в сегменті FMCG і далі буде двозначним числом.

У свою чергу, сума витрат споживачів в Європі на товари повсякденного попиту (FMCG), такі, як харчові продукти, напої та туалетні приналежності, зросла на 2,4% в першому кварталі 2019 р., що відносно стабільно в порівнянні з 2,5% в четвертому кварталі 2018 році.

“Після різкого економічного спаду, що спостерігався у всіх європейських країнах у другій половині 2018 р., нинішні макроекономічні показники зафіксували зростання ВВП Єврозони на 1,2% в першому кварталі 2019 р.”, – пишуть аналітики.

Споживання ж товарів повсякденного попиту залишається на стабільному рівні в порівнянні з четвертим кварталом 2018 року. Зростання обсягу продажів в першому кварталі 2019 р. впав на 0,5%, у порівнянні з четвертим кварталом 2018 р. (-0,3%).

Так, наприклад, у Туреччині найвищий ріст виторгу в касах (+20%), проте в першому кварталі 2019 р. спостерігається зниження зростання обсягів продажів (-5%). Серед інших країн з високими показниками росту – Угорщина (+6,6%), Греція (+4,9%), Польща (+4,3%), Нідерланди (+4,3%) і Словаччина (+3,6 %). А найменше зростання в Ірландії (-1,2%).

З п’яти великих західноєвропейських ринків Іспанія показала найвище зростання (+3,6%), слідом за нею Франція (+2,1%) і Великобританія (+1%). У Італії та Німеччини найгірший показник в цій групі (-0,3% і -0,9% відповідно).

Дослідження засноване на вимірі продажів Nielsen у 28 країнах в таких форматах торгівлі, як супермаркети, гіпермаркети, дискаунтери та спеціалізовані магазини. У процесі вивчення цієї теми Nielsen Growth Reporter звела воєдино динаміку ринку FMCG (харчові продукти й товари повсякденного попиту) в натуральному і грошовому вираженні в країнах Європи та охопила найширший перелік категорій продуктів в кожній з цих країн.

Нагадаємо, Євростат назвав країни з найбільшими та найменшими цінами на продукти. Так, найдорожчою стала Данія, а найнижчі ціни — у Румунії.

Раніше Investory News писали, що згідно доповіді Sainsbury’s, в якому розповідається, що й як ми можемо їсти через 150 років, їжа майбутнього може бути в формі пластирів, таблеток або вводитися через вени крапельно.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram