Новини
13 Січня 2021
853

Забув пароль — не став мільйонером: На біткоїн-гаманці програміста із Сан-Франциско $240 мільйонів

У нього залишилося дві з десяти спроб його згадати, інакше — гроші пропадуть назавжди

На фото: Стефан Томас

Програміст із Сан-Франциско Стефан Томас забув пароль від захищеного зовнішнього жорсткого диска, на якому зберігаються ключі від електронного гаманця з 7002 біткоїнами, що за поточним курсом становить близько $240 млн, повідомляє The New York Times.

Програміст вже кілька років тому втратив листок, на якому записав пароль. Система пропонує користувачеві 10 спроб введення пароля, перш ніж вміст диска буде назавжди заблоковано. Тепер у Томаса залишилося тільки дві спроби.

“Я просто лежав у ліжку і думав про це. Потім йшов до комп’ютера з новим варіантом, це не працювало, і я знову приходив у відчай”, — розповів сам Томас виданню.

Томас зацікавився біткоїнами на початку 2010-х. За його словами, його приваблювало в криптовалюті те, що вона непідконтрольна державам і великим компаніям.

На початку 2011 року він опублікував анімаційне відео “Що таке біткоїни?”, в якому коротко пояснював концепцію криптовалюти. Один із фанатів біткоїна, який побачив відео, вирішив віддячити Томаса за популяризацію теми й подарував ті самі 7 002 біткоїни.

Проблема з забування пароля до цифрових гаманців настільки поширена, що існує ціла індустрія експертів з кібербезпеки, які пропонують послуги з отримання доступу до гаманців без пароля.

Однак, як сказав The New York Times експерт з криптовалюти Діого Моніка, отримати доступ до зашифрованих ключів неможливо.

За даними компанії Chainalysis, приблизно 20% всіх біткоїнів (18,5 млн), загальна вартість яких становить близько $140 млрд, знаходяться в загублених або заблокованих гаманцях.

Біткоїни подорожчали в шість разів менше ніж за рік. Ще в березні 2020 року він коштував близько $5 тис., влітку — понад $11 тис., в грудні вперше в історії його вартість перевищила $20 тис., а 8 січня — $40 тис. На момент публікації матеріалу біткоїн коштував майже $34,8 тис.

Через різке зростання вартості криптовалюти значно збільшилася кількість людей, які намагаються отримати доступ до своїх втрачених біткоїнів. Компанія Wallet Recovery Services, що займається допомогою в знаходженні втрачених ключів, повідомила NYT, що за останній місяць кількість відповідних заявок збільшилася в три рази.

Сам Томас поки помістив диск в безпечне місце — на випадок, якщо криптографи придумають нові способи злому складних паролів. “Я сказав собі: “Нехай це залишиться в минулому, заради твого власного психічного здоров’я”, — розповів він виданню.

А от журналістка The New York Times Кашмір Хілл у 2013 році заради експерименту оплатила вечерю в ресторані біткоїнами. Її рахунок тоді склав 10 BTC — приблизно $1 тис. Чим закінчилась історія, читайте тут.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram