Новини
20 Березня 2020
849

За тиждень українські євробонди досягли нових максимумів у прибутковості

Зовнішні боргові ринки для таких країн, як Україна, сьогодні практично закриті

Єврооблігації України за понеділок-середу поточного тижня досягли нових мінімумів у ціні та максимумів у прибутковості 11,5-14% річних, у четвер, 19 березня, стабілізувалися на цьому рівні, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Як повідомили агенції учасники ринку, за тиждень ставки підросли на 1,7-5,1 процентних пунктів (п.п.), особливо значно — на короткому кінці кривої.

Зокрема, прибутковість найкоротших паперів з погашенням на початку вересня цього року збільшилася до 13,1% з 8%, єврооблігацій з погашенням у 2022 р. — до 14% з 9,5%.

Водночас зростання прибутковості на довгому кінці кривої був не настільки великим: ставки паперів з погашенням у 2027 р. збільшилися на 2,9 п.п. — до 13%, а “найдовших” з погашенням у 2032 р. — на 1,7 п.п., до 11,6%.

Крім того, нового мінімуму вартості з початку листопада 2018 р. досягли ВВП-варранти — 52,6% від номіналу в порівнянні з 74,2% на кінець минулого тижня, 90% — на кінець позаминулого тижня або 107,5% три з половиною тижні назад.

Заступник глави Національного банку України Олег Чурій на цьому тижні зазначив, що зовнішні боргові ринки для таких країн, як Україна, сьогодні практично закриті.

“На боргових ринках ринки навіть для компаній з високим кредитним рейтингом майже закриті. Сьогодні торгуються тільки державні цінні папери провідних країн світу: це США, Німеччина — ми бачимо дуже велике зниження прибутковості за цими цінними паперами. Якщо говорити про інших, то їх прибутковість дуже сильно виросла, на сьогодні практично ринок для всіх закритий “, — розповів Чурій.

Нагадаємо, “Чорний четвер” на світових ринках привів до чергового обвалу вартості ВВП-варантів і єврооблігацій України: перші подешевшали на 19,2%, а прибутковість вдруге зросла на 1,5-3 процентних пункти (п.п.).

Як відомо, іноземні інвестори вивели $41,7 млрд з ринків акцій та облігацій країн, що розвиваються з 21 січня, коли світові ринки почали сильно реагувати на спалах коронавірусу Covid-19 в Китаї. Велика частина відтоку була з ринків акцій.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram