Новини
18 Листопада 2020
1 006

За рік пандемії борги “компаній-зомбі” зросли на $1 трильйон

Серед найвідоміших, кому не пощастило — Boeing, Carnival, Delta Air Lines, Macy’s й ExxonMobil

З початку пандемії майже 200 великих американських компаній поповнили ряди так званих “компаній-зомбі” — тих, чий прибуток менший, ніж витрати на процентні платежі за кредитами, повідомляє Bloomberg.

Видання зазначає, що загальна кількість таких компаній в індексі Russell 3000 (включає 3 тис. найбільших американських компаній, що торгують) досягла 527, а сумарний обсяг їх зобов’язань, у порівнянні з кінцем минулого року зріс з $378 млрд до $1,36 трлн.

Bloomberg порівнював операційний прибуток компаній з Russell 3000 та їх процентними витратами за 12 місяців. Агентство зазначає, що навіть на піку фінансової кризи кінця 2000-х років борговий тягар “компаній-зомбі” досягав лише $500 млрд.

Серед “компаній-зомбі” опинилися такі великі гравці, як авіабудівна компанія Boeing, яка цього року наростила обсяг зобов’язань на $32 млрд, круїзна компанія Carnival (борг збільшився на $14,8 млрд), авіаперевізник Delta Air Lines (+$24,2 млрд), ритейлер Macy’s (+$1,2 млрд) і нафтогазова корпорація ExxonMobil (+$ 16,2 млрд).

При цьому кількість “компаній-зомбі” зі сфери розваг збільшилася з двох до десяти (загальний обсяг їх зобов’язань зріс на $28 млрд), у цьому ж переліку опинилися всі чотири найбільші авіаперевізники США (загальний обсяг боргу — $128 млрд).

Як зазначає агентство, не кожна компанія, яка стала “зомбі”, залишиться такою назавжди — на операційні показники багатьох з них серйозно вплинув COVID-19. Проте їх доходи, ймовірно, відновляться після того, як світова економіка повернеться до нормального стану у результаті вакцинації від коронавірусу.

Нагадаємо, згідно з цьогорічним рейтингом 2000 найбільших публічних компаній світу від Forbes, їх ринкова вартість значно скоротилася. Коронавірус змінив світовий бізнес.

А ще — пандемія довела потребу бізнесу в прискоренні цифрової трансформації по всьому світу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram