Новини
5 Лютого 2021
826

За п’ять років Україна повністю перейде на електронну трудову книжку

Верховна Рада підтримала відповідний законопроєкт рішенням 265 нардепів

У п’ятницю, 5 лютого, Верховна Рада України підтримала перехід з паперового на електронний варіант трудової книжки, ухваливши закон №3623 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі”. За відповідне рішення проголосувало 265 народних депутатів.

Законом передбачено введення обліку трудової діяльності працівника в електронній формі, а також законодавче врегулювання питання автоматичного призначення пенсії за віком через особистий електронний кабінет на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Протягом найближчих п’яти років використовуватиметься як паперовий, так і електронний варіант. Цей термін необхідний для включення до Державного реєстру відомостей з паперових трудових книжок про трудову діяльність працівника.

Відомості про трудову діяльність до Державного реєстру через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду у вигляді сканованих або оцифрованих копій передбачених законодавством документів (трудової книжки, довідок тощо) будуть вносити працівник і роботодавець з обов’язковим накладенням кваліфікованого електронного підпису.

Після цього роботодавець зобов’язаний видати оригінал паперової трудової книжки працівнику на руки під розпис. При цьому роботодавець повинен вносити на вимогу працівника у паперовій трудовій книжці записи про прийом на роботу, переведення та звільнення.

Документом також передбачається можливість введення автоматичного призначення пенсії (без особистого звернення особи) зі збереженням права відстрочки виходу на пенсію. У рамках автоматичного призначення пенсій також планується можливість визначення за допомогою програмних засобів Державного реєстру найбільш вигідного варіанту для призначення пенсії, включаючи дату такого призначення.

Раніше Investory News писали, що Мінекономіки оцифровує послуги Держпродспоживслужби. Президент України впевнений, що процес перетворення України в цифрову державу вже незворотній.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram