Новини
26 Листопада 2021
664

За останні три роки рівень фінансової грамотності українців поліпшився

Найбільше обізнані українці віком від 25 до 34 років

За останні три роки індекс фінансової грамотності українців зріс до 12,3 бала проти 11,6 бала 2018 року, свідчать дані результату проєкту USAID “Трансформація фінансового сектору” у співпраці з Національним банком України, йдеться в пресрелізі НБУ.

Якщо порівняти з іншими країнами за показником індексу фінансової грамотності Україна перебуває на одному рівні з Болгарією та Хорватією, залишивши позаду Грузію (12,1 бала), Румунію (11,2 бала) та навіть Італію (11,1 бала).

Поліпшилися усі компоненти індексу: фінансові знання, фінансова поведінка та ставлення до фінансових питань. Водночас потенціал до зростання залишається значним. Цьогорічний показник — це лише 58% від максимального значення в межах дослідження, який сягає 21 балу, та є меншим від мінімального цільового рівня, рекомендованого ОЕСР (14 балів).

Найвищий рівень фінансової грамотності зафіксовано в українців 25–34 років (12,7 бала) та 30–59 років (12,6 бала). Найменш фінансово обізнаною є молодь 18–19 років (10,1 бала) та люди, старші 60 років (11,6 бала).

Українські чоловіки та жінки однаково обізнані в фінансових питаннях (12,3 та 12,2 бала відповідно). Однак, існує безпосередня залежність між рівнем фінансової грамотності та наявністю освіти: що вищий рівень освіти, то вищим є бал фінансової грамотності. Загальний бал українців із середньою спеціальною освітою (технікум) становить 11,9 бала, із вищою освітою — 13,3 бала.

Згідно з даними дослідження, зріс розрив у рівні фінансової грамотності між жителями сіл та міст. Якщо у 2018 році індекс фінансової грамотності перебував приблизно на одному рівні, то наразі в респондентів із міста індекс становить 12,6 бала, а з села — 11,8 бала.

Дослідження показало, що українці більше зосереджені на короткострокових планах і витрачанні, а не на заощадженні коштів. Упевненість у майбутньому пенсійному забезпеченні відчуває кожен п’ятий українець.

Населення з найменшими доходами більше розраховує на пенсію від держави, а з вищими — на заощадження, продовження трудової діяльності навіть після настання пенсійного віку або використання інших джерел фінансування.

79% українців вважають, що дітей мають навчати розпоряджатися своїми грошима в школі.

Довідково. Індекс фінансової грамотності ОЕСР складається з балів за фінансові знання (наприклад, базових понять відсотків, інфляції), ставлення до питань, які стосуються фінансів (наприклад, короткострокове або довгострокове мислення) і фінансової поведінки (наприклад, фінансове планування, здійснення заощаджень). Низький рейтинг України пов’язаний з поганими результатами щодо компонентів індексу, які стосуються ставлення і знань.

Раніше Investory News писали, що національний телеком-оператор “Київстар” і громадська організація Global Office запускають нову навчальну програму Business Camp, мета якої — допомогти підліткам оволодіти підприємницькими навичками.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram