Новини
9 Червня 2022
562

За два місяці війни українські ритейлери втратили понад 50 мільярдів гривень

В дослідженні було оцінено втрати в нерухомості, обладнанні, товарних та складських запасах тощо

Асоціація ритейлерів України та Українська рада торгових центрів у травні провели дослідження, яке засвідчило, що загальна цифра втрат 295 мережевих ритейлерів становить 50,7 млрд грн, повідомляє пресслужба Асоціації ритейлерів України.

У дослідженні “Збитки ритейлерів України за два місяці воєнних дій” торговельним компаніям пропонувалося оцінити свої втрати в нерухомості, обладнанні, товарних та складських запасах тощо за період із 24 лютого до 23 квітня, без урахування втраченої вигоди.

Генеральну сукупність дослідження становили 295 мережевих роздрібних компаній України, представлені 28 549 магазинами та 15,4 млн м² торговельної площі. Були представлені малі компанії, де працює від трьох до 20 торгових точок (таких 43%), середні компанії (21-50 точок) — 25% та великі мережі, де працює понад 50 об’єктів (32%).

Загальний обсяг прямих збитків торговельної сфери оцінюється в 50,7 млрд грн (у середньому 30 475 грн на 1 м² площі пошкоджених торгових точок, або 17,4 млн грн на один пошкоджений магазин). Згідно з даними дослідження, 41% збитків припадає на пошкодження будівель, приміщень магазинів, інженерних мереж, оздоблення тощо.

Збитки в категорії товарних залишків у магазинах (оцінка за закупівельною ціною) та втрати обладнання становили по 17%, втрати товару на складах — 14%, збитки складським, виробничим, офісним будівлям/приміщенням та обладнанню в них (які знаходились у власності компаній) становили 9%, ще 2% — інші збитки.

Голова Української ради торгових центрів Максим Гаврюшин повідомив, що порахували тільки найбільші та найактивніші мережеві компанії. Багато малих регіональних мереж, немережеві підприємства, торгові точки на ринках залишаються не пораховані. У підсумку сума може бути в 3-4 рази більшою.

Згідно з даними дослідження, станом на 23 лютого 2022 року в середньому працювало 96 торгових точок на одну компанію, середній розмір торгової точки — 540 м².

Через два місяці від початку бойових дій продовжили працювати 70% торгових точок від довоєнної кількості на 74% площ від обсягу площ довоєнного періоду.

Протягом двох місяців бойових дій істотних збитків було завдано 2910 торговим точкам площею 1,6 млн м² (10% торгових точок від довоєнної кількості та 11% від площі). При цьому 30% торгових точок залишалися закритими через два місяці після початку війни.

Нагадаємо, що прикордонники Канади та США посилять контроль за експортом підсанкційних товарів до росії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram