Новини
2 Лютого 2022
479

За два дні НБУ викупив на міжбанку понад $200 мільйонів

Центробанк дотримуватиметься режиму плаваючого курсу

Національний банк України (НБУ) в період з 31 січня до 1 лютого купив на міжбанківському валютному ринку понад $200 млн, а з початку січня продав понад $1,28 млрд, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на голову НБУ Кирила Шевченка.

“Для збалансування валютного ринку НБУ з початку 2022 року продав $1,28 млрд. Останніми днями ми спостерігаємо підтвердження наших прогнозів. Тренд розвернувся і вже відбувається стабілізація валютного курсу, зміцнення гривні та перевищення пропозиції над попитом. НБУ за останні два дні викупив у резерви понад $200 млн з ринку”, — зазначив він під час щомісячної зустрічі компаній-членів Американської Торгової палати в Україні у вівторок, 1 лютого.

Як зазначили у Нацбанку, на аукціоні 1 лютого 2022 року Міністерство фінансів запропонувало інвесторам цінні папери номіновані в гривні з терміном обігу 6 місяців, 1 рік, 1,5 роки та 2 роки та в іноземній валюті (долари США) з терміном обігу 1 рік.

Середньозважена дохідність 6-місячних ОВДП становить 11,0%, а за 2-річними — 13%. “Мінфін не задовольнив попит на 1-річні та 1,5-річні ОВДП в гривні, як наслідок — аукціони не відбулися”, — йдеться у повідомленні. Середньозважена дохідність за 1-річними доларовими паперами становить 3,7%.

За підсумками аукціону для фінансування державного бюджету було залучено 213,8 млн грн в еквіваленті.

За словами Кирила Шевченка, НБУ не розглядає жодних рестрикцій на рух капіталу або будь-яких інших рестрикцій, як це було у 2008-му і 2014-2015 роках.

Він також наголосив, що центробанк дотримуватиметься режиму плаваючого курсу.

Нагадаємо, нещодавно у Національному банку України констатували зниження попиту на валюту на міжбанківському валютному ринку.

Тим часом наприкінці січня Нацбанк підвищив облікову ставку до 10% річних. Регулятор прогнозує — 2022 року інфляція сповільниться, але повернеться до цілі 5% лише 2023-го.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram