Драйв
7 Грудня 2021
1 771

За чашкою кави: Топменеджер мережі Starbucks Адам Бротман радить найулюбленіші книжки

На сторінках бізнес-історій він шукає поради та натхнення для подальшої роботи

У хвилини відпочинку колишнього директора з цифрового розвитку та виконавчого віцепрезидента з глобальної роздрібної торгівлі Starbucks Адама Бротмана майже завжди можна побачити за читанням книжки. В одному з інтерв’ю для CNBC він зазначив, що любить читати й робить це так часто, наскільки можливо.

Адам Бротман майже 10 років пропрацював над системою бонусів та онлайн-платформами Starbucks, враховуючи функції мобільних платежів і мобільних замовлень. Компанію він залишив 2018 року.

Уродженець Сіетла деякий час пробув на посаді президента та одного з генеральних директорів J.Crew, а потім обійняв посаду CEO стартапу Brightloom, розташованого в його рідному місті (в цю компанію серед інших інвестував і Starbucks).

За словами Бротмана, протягом усієї своєї кар’єри він шукав у книжках поради та джерела натхнення, щоб поставити під сумнів свої погляди або знайти опору в ухваленні тих чи інших рішень. “Але я читаю майже виключно нехудожні книги про бізнес”, — зазначає він.


“Антисоціальна мережа” Бена Мезріча

Як зізнається Бротман, Бен Мезріч — один із його улюблених авторів. Він написав двадцять книжок, досліджуючи перетин між технологіями, фінансами та оцінкою ризиків. Книжка “Антисоціальна мережа” продовжує цю лінію.

У книжці розповідається історія про те, як у січні 2021 року, завдяки шорт-сквізу (коли вартість акції швидко зростає в ціні без жодних видимих ​​на це причин, а потім також швидко втрачає всю набрану висоту або більшу її частину) на акції GameStop, група приватних інвесторів і користувачів Reddit перемогла хедж-фонд з Волл-стріт.

“У книжках Мезрича часто порушується тема боротьби з системою — сучасна версія притчі про Давида та Голіафа, — каже Бротман. — Мені подобається “Антисоціальна мережа”, бо я багато чого дізнався. І це не просто підручник: це неначе сценарій захопливого фільму”.

“Сім навичок високоефективних людей” Стівена Кові

Ця книжка про лідерські навички — класична праця 1989 року та одна з найпопулярніших у США. Її можна знайти у книжкових шафах президентів та CEO.

Кові описує покрокову систему для покращення особистого та професійного життя й надає практичні поради з управління часом (тайм-менеджмент), позитивного мислення та інших сфер.

“Я постійно пам’ятаю про принципи Кові та все життя ними користуюся”, — коментує Бротман, додаючи, що його улюблений урок з книжки — “спочатку намагайтеся зрозуміти, а потім бути зрозумілим”.

“Продавець взуття” Філа Найта

У своїх мемуарах мільярдер і співзасновник Nike Філ Найт докладно розповідає про те, як він перетворив компанію на бренд вартістю понад $30 млрд.

“Якщо ви шукаєте натхнення, вам потрібна ця книжка, — розповідає Бротман. — Це неймовірна історія про підприємницьку завзятість і бачення”.

У 1963 Найт заснував Nike разом зі своїм колишнім тренером з бігу з Університету Орегона Біллом Бауерманом. Тоді компанія називалася Blue Ribbon Sports. Найт на той час їздив на змагання з легкої атлетики та продавав взуття з багажника свого автомобіля.

У 2016 році Найт розповів в інтерв’ю для CNBC, що створення Nike принесло йому більше радості, ніж будь-яке інше заняття, хай навіть багато хто в ньому сумнівався. “Ми знали, що можемо зазнати невдачі, ми просто не вірили в це, — наголошував він. — Ми любили те, чим ми займалися, і ми кохали одне одного”.

“Як чашка за чашкою будувалася Starbucks” Говарда Шульца

У своїй книжці бізнесмен, колишній голова ради директорів і CEO Starbucks Говард Шульц розповідає, як він перетворив компанію з єдиного магазину в Сіетлі на найбільшу у світі мережу кав’ярень. Він згадує кумедну історію про те, як переконав батька Білла Гейтса інвестувати у цю франшизу.

Бротман присягається, що читав мемуари Шульца ще до того, як йому запропонували роботу у Starbucks.

“Говард пояснює не лише те, що він зробив, а й чому він це зробив, і це неоціненно, — зазначає Бротман. — На мою думку, немає інших книжок, де історія підприємницького успіху поєднувалася б із реальними уроками, які ви можете застосувати до власної кар’єри та життя”.

Шульца підносять за його ділову хватку та робочу етику, але Бротман вважає, що мемуари показують і велич його душі. “У нього є неймовірна здатність залишатися людяним у всіх розмовах та рішеннях”, — зазначає Бротман.

Джерело: Forbes

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram