Новини
15 Жовтня 2019
1 687

За боротьбу з бідністю: Визначено лауреатів Нобелівської премії з економіки

Загальна сума грошової винагороди становить понад $900 тисяч

Нобелівську премію з економіки цього року отримали Абхіджіт Банерджі, Естер Дюфло та Майкл Кремер за “експериментальний підхід до боротьби з глобальною бідністю”, про це йдеться у твіттері Нобелівського комітету.

Як зазначається у повідомленні Шведської королівської академії наук, яка вручає премію, лауреати цього року представили новий підхід у пошуку надійних відповідей та кращих способів боротьби зі світовою бідністю.

“Підхід передбачає, що цю проблему ділять на більш дрібні, більш керовані питання”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що в середині 1990 років, Майкл Кремер і його колеги продемонстрували “наскільки потужним може бути експериментальний підхід: вони використовували польові експерименти, щоб протестувати заходи, які могли б поліпшити шкільні результати в Західній Кенії”.

Так, Абхіджіт Банерджі й Естер Дюфло, іноді й за участю Майкла Кремера, проводили схожі дослідження з інших питань й в інших країнах, у тому числі в Індії.

“Зокрема, вони показали, що забезпечення шкіл підручниками саме по собі не допоможе дітям дізнатися більше. Для підвищення рівня освіти потрібно покращувати якість викладання та розвивати індивідуальні підходи до учнів”, – зазначається у повідомленні.

І додається, що їх дослідницькі методи “наразі повністю домінують в економіці розвитку”. До того ж, лауреати використовували свої підходи при вивченні мікрофінансування та вартості медичних послуг.

Загалом економісти вивчали бідність з середини XIX ст., але в основному це були теоретичні дослідження, які намагалися знайти характерні риси, що пояснюють відмінність бідних від решти суспільства.

“Боротися з бідністю часто пропонувалося внаслідок стимулів, ефективність яких рідко перевірялася на практиці”, – йдеться у повідомленні.

У свою чергу у повідомленні Нобелівського комітету зазначається, що результати досліджень лауреатів, а також учених, які їх наслідують, значно поліпшили здатність боротися з бідністю на практиці.

“Наприклад, завдяки цим дослідженням понад 5 млн індійських дітей скористалися програмами корекційного навчання в школах, а в багатьох країнах були введені великі субсидії на профілактичну охорону здоров’я”, – зазначається у повідомленні.

Грошова винагорода в рамках премії становить 9 млн шведських крон (трохи більше, ніж $900 тис.), яка порівно розділяється між усіма лауреатами.

Абхіджіт Банерджі народився у 1961 році в індійському місті Мумбаї. Він отримав ступінь доктора філософії в Гарвардському університеті, наразі – професор економіки в Массачусетському технологічному інституті (МІТ).

Естер Дюфло народилася у 1972 році в Парижі. Отримала ступінь Ph.D. в MIT і працює там професором. Вона стала наймолодшим лауреатом премії та другою жінкою, що отримала її. Банерджі і Дюфло – чоловік і дружина. За результатами своїх досліджень вони написали книгу “Економіка бідності: радикальне переосмислення способів боротьби з бідністю у світі”

Майкл Кремер народився у 1964 році. Він отримав ступінь Ph.D. в Гарвардському університеті, де наразі працює професором. Кремер також брав участь у створенні схеми зобов’язань з майбутніх закупівель, в якій ринок вакцин для країн, що розвиваються робиться більш привабливим для виробників за допомогою зобов’язань з їх закупівлі на заздалегідь обговорених умовах.

До речі, перша така схема запрацювала у 2009 році, коли уряди Великобританії, Канади, Італії, Норвегії та Росії, а також Фонд Білла та Мелінди Гейтс пообіцяли надати $1,5 млрд на закупівлю вакцин від пневмокока.

Про найпрестижнішу премію в галузі економічних наук та перших лауреатів, можна прочитати в матеріалі Investory News “Нобелівські лауреати з економіки останнього десятиріччя”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram