Новини
25 Березня 2022
634

За 8 років росія отримала $15,8 мільярда від іноземних нафтогазових компаній

Компанії також несуть відповідальність за приплив ще десятків мільярдів доларів до російської держави через частки

Дев’ять європейських та американських компаній, які займаються викопним паливом, виплатилиросії загалом $15,8 млрд у вигляді різних податків і зборів з того часу, як країна незаконно анексувала Крим в України у 2014 році.

Про це йдеться у дослідженні групи Global Witness, Greenpeace USA та Oil Change International, які використали дані розташованої в Осло незалежної дослідницької фірми Rystad Energy, пише CNN.

Вони дивилися лише на компанії, що займаються розвідкою та видобуванням нафти та газу в росії.

Аналітики підрахували роялті, експортні мита, бонуси, податки та збори, а також державний прибуток від нафти. До списку потрапили дев’ять компаній, які заплатили росії найбільше грошей. Всі ці платежі були законними, та інші транснаціональні компанії, що не належать до енергетичного сектору, також робили аналогічні платежі російській державі.

Британська Shell відправила $7,85 млрд, що є найбільшою сумою серед перерахованих компаній. За ним слідує американська ExxonMobil — $2,81 млрд. Дві компанії, зареєстровані в Німеччині, Wintershall і Wintershall DEA, які з того часу об’єдналися, заплатили загалом $2,86 млрд. За даними Rystad, британська багатонаціональна нафтогазова компанія BP заплатила $817 млн.

Дані були опубліковані на фоні критики щодо того, що закупівля Заходом російського вугілля, нафти та газу, які здебільшого належать державі, допомогли фінансувати війну росії в Україні.

Аналітики зазначають, що зазначені компанії також несуть відповідальність за приплив ще десятків мільярдів доларів до російської держави через частки, які вони тримають у російських нафтогазових компаніях.

Нагадаємо, одна з компаній-операторів газопроводу “Північний потік-2” Nord Stream 2 AG, розташована у Швейцарії, має намір найближчим часом подати заяву про ініціювання процедури банкрутства.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram