Новини
28 Липня 2021
686

За 5 років система Prozorro заощадила Україні 190 мільярдів гривень

З 2016 року понад 130 тисяч представників бізнесу змагалися на тендерах порталу

Упродовж 5 років державні та комунальні органи та підприємства завдяки конкуренції бізнесу на торгах Prozorro змогли заощадити 190 млрд грн від суми, яку вони планували витратити на закупівлях. У середньому завдяки закупівлі в Prozorro на 1 млн грн замовники економлять 80-100 тис. грн, і можуть скеровувати їх на додаткові потреби. Про це йдеться у повідомленні на сайті Урядового порталу.

“1 серпня виповнюється 5 років, як використання Prozorro стало обов’язковим для всіх державних замовників. Відтоді інформація про перебіг кожної закупівлі стала відкритою для всіх, а в системі пройшло понад 2 млн конкурентних закупівель”, — наголосили у Кабміні.

Зазначається, що минулого 2020 року економія становила майже 56 млрд грн. “Саме стільки українські платники податків зекономили завдяки Prozorro 2020 року. І така сума — це майже вдвічі більше, ніж було щороку до того”, — зауважив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

І додав, що система Prozorro є однією з основ антикорупційної реформи в Україні. “Відкритість у публічних закупівлях формує новий рівень довіри між громадянами та державою, тому розвиток Prozorro залишається важливим елементом урядової політики”, — наголосив він.

У Кабміні зазначили, що з 2022 року будуть повністю ліквідовані тендерні комітети. На їхню зміну прийде формат роботи через уповноважених осіб — фахівців, для яких закупівлі будуть не додатковим навантаженням, а оплачуваною роботою.

На думку директора ДП “Прозорро” Василя Задворного, такий перехід зробить публічні закупівлі більш професійними та ефективними. “Кожна уповноважена особа зобов’язуватиметься підтвердити свій рівень знань законодавства, і вже найближчим часом система онлайн-тестування буде доступна у Prozorro”,зазначив він.

Раніше Investory News писали, що станом на квітень економія від проведення невеликих закупівель через Prozorro становила майже 3 млрд грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram