Новини
8 Грудня 2022
515

З початку війни обсяги роботи збільшили 10% малого та середнього бізнесу

Тим часом майже повністю припинили роботу 31,7%

У листопаді частка підприємств, які з 24 лютого повністю або майже повністю припинили роботу, дорівнювала 31,7%. Натомість 9,4% бізнесів збільшили обсяги робіт, свідчать дані опитування бізнесу, що оприлюднив Офіс з розвитку підприємництва та експорту.

“У листопаді було 31,7% підприємств, які повністю або майже повністю припинили роботу з 24 лютого. Це найнижчий показник з початку опитувань у березні; зокрема, у квітні не працювали частково або повністю 55,9% підприємств, у червні — 46,8% підприємств, у вересні – 33,8%”, — йдеться у повідомленні.

Водночас 9,4% підприємств у листопаді вказали на зростання обсягів робіт проти довоєнного періоду — це найбільший показник з початку досліджень у березні. Частка таких підприємств поступово зростає.

Більшість підприємств (73,8%) станом на листопад прогнозують скорочення обсягів бізнесу проти аналогічного періоду минулого року. 13,1% — очікують отримати результат, не менший за показник минулого року, а 13,1% прогнозують зростання бізнесу.

Також позитивну динаміку демонструють показники чисельності персоналу. Так, частка персоналу (як порівняти з 23 лютого), скорочена на поточний момент, у листопаді скоротилась до 24,5% (у вересні було 28%). Загалом станом на листопад було скорочено 1,155 млн працівників, і це менше за показник вересня.

В Офісі наголошують, що серед основних перешкод для відновлення бізнес називає непрогнозованість розвитку ситуації в країні, фінансові проблеми (відсутність достатнього капіталу) і недостатню кількість платоспроможних клієнтів в Україні.

Ключовою проблемою у взаємовідносинах із владою називають блокування податкових накладних, а також затримку з логістикою на кордоні (черги на митних пунктах) та відмову в доступі до державних програм підтримки (гранти, “Доступні кредити 5-7-9%” тощо).

Також суттєво впливає на роботу відключення електрики. 48% опитаних підприємств заявили про скорочення з цієї причини оборотів на 20 і більше відсотків, 9,5% — втратили близько половини обороту, ще 7,5% опитаних втратили до 80% обороту, 7,9% — практично зупинилися.

Нагадаємо,  Microsoft закликали підготуватися до нових російських кібератак взимку.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram