Новини
4 Грудня 2019
617

З початку року в ОВДП небанківськими фінансовими установами інвестовано понад 11 млрд грн

Це на 25,4%, ніж за аналогічний період минулого року

Небанківські фінансові установи станом на 30 вересня 2019 року інвестували в ОВДП 11,1 млрд грн, що на 25,4%, (2,2 млрд грн), у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Як зазначив Олександр Залєтов, член Нацкомісії, що здійснює держрегулювання ринку фінансових послуг, за останні роки небанківські фінансові установи активно нарощують обсяги інвестування в ОВДП.

“Так, станом на 30 вересня 2019 частка державних паперів, які перебувають у власності корпоративного сектора, на небанківський фінансовий сектор склала 42,4%”, – розповів він.

І додав, що на компанії страхування життя довелося 50,2% обсягу вкладень в ОВДП, на страхові компанії з ризикових видів страхування – 34,2%, на недержавні пенсійні фонди – 12,5%, на інші небанківські фінансові установи, що піднаглядні Нацкомфінпослуг – 3,1%.

На думку Олександра Залєтова, на зростання інвестування в державні папери страховим сектором можуть вплинути нові вимоги розпорядження Нацкомфінпослуг №1511 від 8 серпня 2019 року “Про затвердження змін до Положення про обов’язкові критерії та нормативи достатності капіталу та платоспроможності, ліквідності, прибутковості, якості активів та ризиковості операцій страховика”, що зареєстроване в Міністерстві юстиції України 24 жовтня 2019 роки (№1131/34102).

“Зазначені зміни вступили в дію 8 листопада 2019 року і передбачають більш суворі вимоги до наявності низько ризикових активів”, – йдеться у повідомленні.

Також видання зазначає, що у разі внесення змін до Податкового кодексу, спрямованих на розвиток корпоративного страхування життя як інструменту підвищення соціального захисту та мотивації трудових ресурсів (зняття або скорочення розміру єдиного соціального внеску за договорами накопичувального довгострокового страхування життя) потреби компаній зі страхування життя з купівлі ОВДП для формування довгострокового інвестиційного портфеля значно зростуть.

“Крім того додатковими точками зростання ОВДП в небанківському фінансовому секторі може стати проведення пенсійної та медичної реформ за участю відповідно НПФ і страхових компаній”, – вважає Олександр Залєтов.

Нагадаємо, декілька тижнів тому міністерство фінансів України знизило середньозважену ставку за 1-річними ОВДП до 13,46%, а за 2-річними ОВДП до 13,5%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram