Новини
8 Квітня 2021
1 135

З початку 2021 року стартапи залучили у всьому світі рекордні $125 мільярдів

Пандемія сприяла зростанню IT-стартапів — ринок M&A став сильнішим, ніж будь-коли

Перший квартал 2021 року став рекордним для глобальних венчурних інвестицій — $125 млрд. Минулий рекорд було досягнуто у четвертому кварталі 2018 року — $92 млрд, повідомляє Crunchbase.

На seed-раундах у перші три місяці 2021 року у стартапи було вкладено $4,1 млрд. А ще спостерігався сплеск фінансування на ранніх етапах — $35,5 млрд, що на 45% більше, ніж минулого кварталу, й на 63% більше у річному численні.

Видання наголошує, що після більше ніж року глобальної пандемії індекс S&P 500 знаходиться на рекордно високому рівні, оскільки приватні компанії мають більше можливостей для виходу на біржу, зокрема через SPAC. Крім того, після року зростання багатьох IT-стартапів, викликаного пандемією, ринок M&A став сильнішим, ніж будь-коли.

Фінансування на пізніх стадіях у першому кварталі 2021 року склало 68% венчурного капіталу, а також найбільше зросло за цей період — на 56% за квартал і більш ніж удвічі, на 122%, за рік. Проте, за даними Crunchbase, фінансування на ранніх етапах також знаходиться на рекордно високому рівні.

Значна частина фінансування на пізніх стадіях доводиться на раунди, що перевищують $100 млн. Раунди на $100 млн і більше склали 79% фінансування на цьому етапі. Для порівняння: попереднього кварталу показник був 74%, у першому кварталі 2020 року — 63%. Найбільш популярними секторами стали охорона здоров’я, фінансові послуги, транспорт, комерція та шопінг.

Темпи поглинання збільшилися у першому кварталі на 26%, якщо порівнювати з попереднім кварталом і на 44% у річному численні. У перші три місяці 2021 року було придбано 15 компаній з венчурним капіталом на $1 млрд, 20 — у четвертому кварталі 2020 року, коли показник досяг рекорду.

У першому кварталі 80 глобальних компаній з венчурним капіталом стали публічними. Найбільшу оцінку під час IPO отримала стрімінгова відеоплатформа Kuaishou Technology з Пекіна — $150 млрд. Далі йдуть сеульська e-commerce компанія Coupang вартістю $60 млрд і RELX Technology вартістю $45,8 млрд також зі штаб-квартирою у Пекіні.

Найбільше IPO у США у першому кварталі провела ігрова платформа Roblox з Кремнієвої долини, яка стала публічною через прямий лістинг і була оцінена у $30 млрд. Лондонський стартап з виробництва електромобілів Arrival отримав оцінку у $13 млрд, вийшовши на біржу через SPAC.

У першому кварталі 2021 року 112 компаній приєдналися до списку єдинорогів Crunchbase Private Unicorn Board. У середньому за робочий день створювалося майже два нових єдинороги. “Це контрастує з 2020 роком, коли до списку компаній вартістю понад $1 млрд потрапили у загальному 159 компаній, або приблизно один новий єдиноріг кожні два дні”, — зазначає видання.

Тільки за перший квартал компанії-єдинороги залучили $57,9 млрд, що становить майже половину всього венчурного фінансування. Для порівняння: 2020 року єдинороги залучили третину всього венчурного капіталу.

Раніше Investory News писали, що обсяг інвестицій у кліматичні стартапи зростає в п’ять разів швидше решти венчура.

Яким компаніям попри коронакризу вдалося залучити кошти можна прочитати в матеріалі Investory News “Інвестиції 2020: Які українські стартапи отримали фінансування у понад $1 млн”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram