Бiзнес
16 Вересня 2019
1 338

З фанери й металу: Як конструктори Time 4 Machine підкорюють інвесторів

Коротка історія стартапу, що зібрав майже пів мільйона доларів на краудфандингу

Фото: сторінка Time 4 Machine в Facebook

Український стартап Time 4 Machine всього за кілька років встиг двічі завоювати прихильність та гаманці користувачів Kikstarter, але точно не збирається на цьому зупинятися. Хоча починалося все не так оптимістично: з аврального збирання перших моделей, які не працювали так, як хотілося б, та відсутності виробничих потужностей.

Два проєкти та конфлікт

Для засновника Дениса Охріменка Time 4 Machine — не перший “іграшковий” проєкт. Спочатку він розвивав відомий стартап UGears, який у 2015 році успішно зібрав на Kikstarter $150 тис. на 3D-пазли з фанерних деталей.

Проте, згодом у команді виник конфлікт між Денисом Охріменко та одним з інвесторів. У ЗМІ обговорювали кілька причин, але так чи інакше порозумітися не вдалося й у 2016 році засновник покинув стартап, продавши свою частку.

Після цього у нього з’явилися ідеї відразу двох нових продуктів: картонних конструкторів PAGL та металевих моделей Time 4 Machine. З колишніми партнерами Охріменко зустрівся вже на початок 2017 року на найбільшій світовій виставці іграшок Spielwarenmesse у німецькому Нюрнберзі, де вперше демонструвалися його нові розробки.

“На початок 2017 року я допрацьовував металеві моделі, щоб встигнути до лютневої міжнародної виставки іграшок у Нюрнберзі. Збирав все в останню ніч, ледве встиг. Моделі не працювали і не їздили зовсім, зате виглядали цікаво. До них уже тоді проявили інтерес”, — згадує Денис Охріменко.


•••

На початку розвитку проєкт Time 4 Machine підтримав нинішній директор з безпеки Google Нік Бєлогорський

•••


Зараз нові іграшки для компанії розробляє ціла команда конструкторів та дизайнерів, але перші варіанти, як і у часи Ugears, засновник створював самотужки. “Помилка була в тому, що я їх зробив досить складними, з коробками передач і регуляторами швидкості. Пізніше все це вплинуло на складність збирання і на час доопрацювання моделей до продажного стану”, — розповідає він.

Складно було знайти й підрядників, що мали лазерні станки, на яких можна було б виготовляти складні деталі з тонкого листового металу. Через це розробка прототипів затягувалася. Але підготувати продукт до першої кампанії на Kikstarter все ж вдалося.

Зібрали 52, витратили 110

Загальна сума інвестицій у проєкт не розголошується. Відомо, що на початку Time 4 Machine підтримав нинішній директор з безпеки Google Нік Бєлогорський. “Вклали не менше, аніж зібрав Kikstarter, тому що працює велика команда, плюс налагодження процесу в Китаї. Це все дорого. Це вам не фанеру лазером різати в гаражі”, — згадує Денис Охріменко, додаючи, що краудфандингова платформа принесла стартапу успіх, і, що важливіше, фінансування.

“Без Kikstarter ми напевно закрилися б. Цей проєкт постійно знаходився в зоні ризику через гроші”, — вважає він.

Перша кампанія стартувала влітку 2017 року. Time 4 Machine планували зібрати $15 тис. завдяки металевій моделі авто. У підсумку, результат виявився втричі більшим — $52 тис. Проте багато чого залишилося за лаштунками. За словами засновника, виконати зобов’язання перед бекерами (спонсорами), було досить складно. Відвантаження замовлень для учасників кампанії довелося затримати на півтора року, а витрати на їх створення досягли $110 тис., тобто вдвічі більше зібраної суми.

Наразі у Time 4 Machine є дві серії моделей: металева та дерев’яна. Перша виготовляється у Китаї, друга — в Україні. Фото: сторінка Time 4 Machine в Facebook

Також під час дебютної кампанії через брак коштів частину візуальних матеріалів довелося знімати на звичайну “мильницю”. Грошей вистачало лише на один відеоролик та 11 професійних фото. Та й кінець червня для краудфандингу — мертвий сезон.

Проте всі ці моменти врахували під час другої кампанії, що стартувала у травні 2019 року. “Друга кампанія була з соковитими фото і шикарним відео. В асортименті — дев’ять моделей. Ми обрали правильний час запуску. Залучили три рекламні агенції й одну піар-агенцію. Все це зробило свою справу”, — вважає засновник.

За першу добу Time 4 Machine зібрав $28 тис., вдвічі більше ніж очікував. А от кінцева сума склала $431,2 тис., поки що один з найкращих цьогорічних результатів українських компаній на платформі. Загалом за рахунок краудфандингу стартап отримав понад $483 тис.


•••

Загалом за рахунок краудфандингу Time 4 Machine отримав понад $483 тис.

•••


“Але не треба тішити себе, все-таки, для Kikstarter важливий продукт. З нецікавим аудиторії або дорогим продуктом можна залучити купу агенцій і отримати в кілька разів менший результат. Перевірено досвідом багатьох моїх колег. На речі дорожче $200, особливо, вартістю $300-500 зібрати гроші дуже складно”, — підкреслює Денис Охріменко.

На старті кампанії у команди були побоювання, що з дев’яти моделей найбільшим попит матиме лише найдешевша — коробочка для візитівок за $18. Натомість, бестселером став металевий літак. Також аудиторії припали до смаку годинник та танк. А ось кадилак, на який робилися великі ставки, виявився не настільки популярним.

Цього разу ціни на конструктори Time 4 Machine варіювалися від $18 до $120 плюс доставка. Проте якраз з нею виникли додаткові складнощі. “З доставкою ми сильно помилилися. Її треба обов’язково включати в ціну товару. Бекери починають перераховувати ваші ціни доставки і писати гнівні коментарі”, — пояснює засновник проєкту.

Фото: сторінка Time 4 Machine в Facebook

Новий спінер та інші плани на майбутнє

Наразі у Time 4 Machine є дві серії моделей: металева та дерев’яна. Перша виготовляється у Китаї, друга — в Україні. Якщо вдасться залучити великий інвестиційний транш, компанія розраховує придбати обладнання для обробки металу. Також у розробці кілька нових лінійок, у тому числі й електричні моделі.

Найближчим часом планується ще один вихід на Kikstarter. Цього разу користувачам запропонують серію електронних фанерних моделей.

“Основна магія наших конструкторів у тому, що з плоского листа створюється досить складний механізм. Як з простих нот мелодія. Такий принцип завжди подобався людині в усі часи”, — вважає Денис Охріменко.

Аудиторія проєкту досить різноманітна. Серед фанатів Time 4 Machine й діти до 14 років, і дорослі 25-45, і чоловіки, і жінки.

Фото: сторінка Time 4 Machine в Facebook

“Це ті, хто любить доторкнутися до чогось реального, отримати завдання цікавіше ніж просто збирання Lego, але й не настільки складне, як створення реалістичних пластикових моделей. Це ті, хто хоче отримати задоволення на 2-3 години, як би це не звучало”, — розповідає засновник.

Компанія має клієнтів у Азії, Європі, США і, звичайно, в Україні, та збирається розвиватися на всіх доступних ринках. А тим часом її засновник вже будує нові плани.

“Я зараз працюю у сфері ентертейменту та іграшок. У мене є ще третій невеликий проєкт, простий як п’ять копійок. Це виріб із пластику. Але багато хто говорить, що він порве світ, і може стати не менш відомим ніж спінер”, — резюмує Денис Охріменко.

Як писали Investory News, Time 4 Machine ввійшов до переліку найвдаліших краудфандингових кампаній українських стартапів з початку року. Найбільше коштів вдалося зібрати на металеві конструктори, дерев’яні мапи та “вічні” блокноти.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram