Соцмережі
12 Липня 2019
711

Юрій Корольчук: Укренерго пора заспокоюватися і брати себе в руки

Ціна на електроенергію для промисловості після запуску нового ринку електроенергії зросла на 30%

Учора в «Укренерго» несподівано заявили, що ціна на електроенергію для промисловості після запуску нового ринку електроенергії зросла на 30%: «У реальності ціни на електроенергію для промисловості показали набагато більше зростання, ніж очікував уряд на рівні 5-6%».

У медицині є поняття панічної атаки. Особливістю цього стану є яскраво виражена тривога (паніка), яка є абсолютно безпричинною і не є наслідком конкретної ситуації. Простіше кажучи – стан видуманого страху. Водночас, наслідки впливу таких атак є непередбачуваними.

Схоже, на банальну панічну атаку. Насправді, можна впевнено заспокоїти представників «Укренерго» і сказати, що вони наразі справляються із своїми завданнями в умовах нового ринку. І піддаватися таким «страхам» не варто. Адже такі серйозні заяви «Укренерго» можуть надалі перерости у спроби розхитати енергореформу.

При цьому дивує позиція «Укренерго», яка дає відверто дивні розрахунки по ринку. Адже використовується найвища ціна електроенергії за увесь час торгів. До того ж, в компанії мовчать, що цю електроенергію ніхто не купив.
Загалом НКРЕКП встановила price cap (цінові обмеження) на рівні 1,64 грн / кВт-година. А фактична ціна виявилася нижчою – 1,62 грн / кВт-год.

Далі цікавіше. «Укренерго» банально «забув» і не згадує, що найпростіший спосіб знизити тариф для промисловості – знизити тариф самого «Укренерго». Оскільки зростання тарифу для «Укренерго» склало 400%. Раніше тариф становив 0,07 грн / кВт-год. Зараз «Укренерго» має два окремих тарифи – передачу (0,34 грн / кВт-годину) і диспетчерське управління (0,89 коп / кВт-година).

НКРЕКП вже розглядає проект постанови, який встановлює новий тариф на послуги «Укренерго» з передачі електроенергії з 1 серпня 2019 року на рівні 31,21 коп / кВт-год –це на 10% нижче.

Також «Укренерго» займає класичну українську позицію: «я не я і хата не моя». Адже є іще один шлях зниження тарифу. Він уже був озвучений і обговорений багатьма представниками ринку. Це – перегляд енергобалансу, виключення з прогнозного балансу вироблення електроенергії на об’єктах відновлювальних джерел енергії, що не введені в експлуатацію. Там перспектива зниження тарифу складає більше 10 коп / кВт-год, що становить майже 40%.

Тільки от «Укренерго» не поспішає займатися цими питаннями. Хоча саме вони і повинні ініціювати такий перегляд. Поки що це можна оправдати панікою і розгубленістю. Але, думаю, що пора заспокоюватися і брати себе в руки.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram