Соцмережі
1 Жовтня 2019
815

Юрій Корольчук: Мильна бульбашка Нафтогазу

Яка ж реальна ситуація із запасом газу в Україні

Коболев і «Нафтогаз» продовжують активно накопичувати газ у ПСГ, бо не втомлюються щодня говорити про те, що (Путін нападе) «Газпром» відключить транзит газу. Брали під таку благородну ціль 1 млрд. дол кредитів. Стійко витримали навіть зміну влади і прихід нового президента та Верховної Ради. Нічого не змогло зламати планів «Нафтогазу» захистити і (обібрати) обігріти народ України.

Але насправді запаси самого «Нафтогазу» виявилися мильною бульбашкою, яка відразу луснула, коли не неї глянули зблизька. Адже сама компанія «Нафтогаз», яка щодня обіцяє, що врятує український народ від морозів, накопичила у ПСГ лише 8 млрд. куб. м газу. Саме 8 млрд, а не 21 млрд куб. м, які ми завжди чуємо від Коболева. Увесь інший обсяг газу – це буферний газ (6 млрд. кеб. м) і газ інших компаній (7 млрд. куб. м).

Власне, про газ інших компаній, то це саме той газ, який зберігають як міжнародні трейдери, так і українські компанії в режимі митного складу. Проблема у тому, що «Нафтогаз» пішов на чергову аферу і юридично не оформив використання цього газу в опалювальний сезон. Це означає, що компанії-власники такого газу (а це 7 млрд. куб. м) у зимовий період зможуть виставити «Нафтогазу» будь-яку ціну за свій газ – хоч 400, хоч 500 дол.

А якщо дійсно угоду між «Нафтогазом» і «Газпромом» не буде укладено і транзит зупиниться, то кризова ситуація приведе до росту цін на газ на ринку до 600-800 дол. за 1000 куб. м. До таких цін готуються у песимістичному сценарії європейські трейдери.

І ніхто з європейських партнерів не буде допомагати Україні, а банально і як завжди використають кризу для того, щоб нажитися на українцях. Адже в кінцевому випадку за все заплатить споживач.

Тому можна лишень «порадіти» за новий успіх «Нафтогазу», який так красиво «розвів» українців та дає можливість трейдерам заробити на продажі газу із ПСГ.

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram