Новини
29 Березня 2022
441

Юлія Свириденко назвала найбільш постраждалу від війни галузь економіки

На сьогодні втрати економіки від війни вже перевищили $500 мільярдів

Фото: Efrem Lukatsky/AP

Найбільш постраждалою від нападу російських окупантів галуззю економіки є інфраструктура. Про це в ефірі національного телемарафону заявила перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки Юлія Свириденко.

“Інфраструктурні втрати є одними з найбільших, вони обчислюються нами у суму $119 млрд. Це — зруйновані дороги, пошкоджені залізничні вокзали, аеропорти та інші об’єкти. Звичайно, об’єкти критичної інфраструктури теж будуть доповнені до цього списку, там, на жаль, втрати будуть значні”, — сказала вона.

Також вона додала, що на сьогодні втрати економіки від війни вже перевищили $500 млрд.

“Ми зазнаємо цих втрат кожен день. По суті, $564,9 млрд — це сума одноразових втрат, яку Міністерство економіки разом з Офісом президента, економічними та аналітичними центрами збирає, аналізуючи по сферах — де у нас втрачені інфраструктура, цивільні об’єкти, дороги, мости. Зрозуміло, що ця цифра буде змінюватися”, — сказала вона.

Також вона додала, що Україна втратить значну частку валового внутрішнього продукту, який планувалося виробити до 2030 року.

“Маємо проаналізувати, скільки втратила українська економіка або недоотримала, виходячи з тих планів, з тієї лінії росту, яка була запланована до 2030 року, коли ми очікували певний рівень ВВП, а зараз розуміємо, що зараз падіння становитиме $1,2 трлн”, — зазначила вона.

Як писали раніше Investory News, Євросоюз зобов’язався створити Трастовий фонд солідарності з Україною для її відбудови.

Нагадаємо, в Україні запустили проєкт під назвою “Росія заплатить”, який збирає дані про зруйновані окупантами об’єкти — далі їх використають в міжнародних судах проти росії для відшкодування. Вартість пошкоджених/зруйнованих об’єктів, згідно з попередньою оцінкою KSE, у випадку їх повного руйнування може становити до 1,5 трлн грн або до $54,3 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram