Думки
5 Квітня 2019
1 487

Юлія Каменєва: Система чи ні?

Директор з маркетингу групи компаній LNZ Group – про переваги системного бізнесу

Відмінність полягає в наявності стратегії. Стратегія дозволяє подивитися на перспективу найближчу — ретроспектива 1 року, середню – 3-5 років, і довгострокову – 10 років і більше. Стратегія дозволяє побачити, як розпочаті сьогодні дії вплинуть на майбутнє.

Відразу хочу зазначити, що стратегії інтегрувалися в бізнес зі східнокитайської військової практики. Не думайте, що це винахід американського менеджменту і маркетингу, хоча якраз вони і “причесали” стратегії під бізнес.

За мій більш ніж 12-річний досвід роботи в маркетингу я бачила різні варіанти розвитку компаній та системності бізнесу. Швидше, більш якісно і більш фундаментально виходило у системного бізнесу: вище капіталізація, більше частка ринку як в грошовому, так і в одиничному вимірі, відсоток лояльних клієнтів зашкалює, а відсоток відмови — мінімальний.

Я вважаю, що головний стратегічний хаб у компанії — це маркетинг. Тому краще працювати з marketing-driven компаніями, а якщо вони інші — всіляко намагаюся міняти цей стан речей.

Аргументи на користь стратегії:

– Бізнес не живе одним днем, він не волатильний і не піддається загальній волатильності ринку. Тут буде доречна метафора зі штормом в океані: йде хвиля, і всі починають швидко бігти, рятуються або навпаки намагаються осідлати хвилю. Якщо є стратегія, вона допомагає бачити перед собою глобальну далеку мету з розумінням того, що шторму попереду буде багато — не потрібно під кожен міняти намічений план дій.

– Дії конкурентів, звичайно ж, потрібно відстежувати і проводити регулярний бенчмарк-аналіз, але при існуванню стратегії компанія не намагається відразу копіювати і завдавати удару у відповідь — вона рухається до наміченої мети, строго відстежуючи результати своїх дій.

– Існує аналітика і рефлексія, якщо дозволите: дії і кроки, згідно з планом, повинні привести до результату, і за цим результатом стежать. Якщо потрібно, щось коректують, але точково, не змінюючи основної стратегії. Поміряли, оцінили, зробили висновки, рушили далі.

– Бізнес не розривається на частини від кількості партнерів, контрагентів, постачальників, які хочуть співпрацювати з даним бізнесом. При стратегії є чітке бачення — вписуються всі потенційні партнери в план дій і велику мету чи ні.

Стратегія — це дуже складно, тому що потрібна жорстка дисципліна і величезна відповідальність, але вона призводить до грандіозних результатів, масштабування бізнесу і переходу на наступний рівень.

На одному з етапів свого професійного розвитку я зрозуміла, що не тільки наполягаю на стратегічному баченні в рамках бізнесу, в якому працюю, але й хочу масштабувати свої ідеї за рамками нього та зробити бізнес-середовище ще більш професійним.

Крім своєї “директор-по-маркетингу” майстерні я читаю лекції і проводжу онлайн-курси — до речі, дуже скоро стартує курс зі стратегічного маркетингу, де будемо в деталях говорити про стратегію і всі її складові.

Так що вчіться стратегічності, друзі!

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram