Герої
26 Листопада 2019
1 955

Юлія Алєксєєва INside: Бізнес — одна з найкращих діяльностей для духовного розвитку

Засновниця туроператора ZABUGOR.COM — про тенденції в турбізнесі, професійні авторитети і найкрасивіші місця світу

#1. Три основні правила організації вашого робочого дня? З чого починаєте день?

Я не буду оригінальною, якщо скажу, що кожен мій день ретельно розпланований. В рамках дня я маю встигнути розв’язати питання не тільки по бізнесу та соціальних проектів і так далі, але й сімейні.

Я слідкую, щоб в справи на день були включені стратегічні завдання, бо вважаю, що це єдиний шлях до виходу на новий рівень якості життя. Формую завдання за типами — час на роботу з поштою, час на зустрічі, час на планування та організацію справ тощо. Взагалі у мене є багато лайфхаків з планування — це моя сильна сторона і я не зупиняюсь в її розвитку.

Мій день завжди починається з йоги, читання та планування. Це мене заряджає на весь день. Може це буде виглядати дивно, але й завершується мій день цими ж справами.

#2. Які тенденції в туристичному бізнесі ви можете виділити? Яким ви бачите турбізнес через 5 років?

Я можу впевнено сказати, що ці тенденції не сильно відрізняються від інших видів бізнесу. По-перше, це укрупнення. Компаніям у 5-10 людей дуже важко конкурувати з великими. Наприклад, відділ продажів, в якому 3 людини сьогодні, є неефективним. Затрати на розвиток навичок перемовин, на помилки, на наймання такі ж як у відділах з 10 людей, а в результаті зовсім інші.

По-друге, це аутсорс. Все більше компаній передають неключові функції іншим компаніям. І чим краще компанія вміє рекрутувати аутсорсерів, формувати з ними партнерські відносини, тим більше конкурентоздатна вона на ринку.

По-третє, це новий підхід до наймання персоналу. На мій погляд, сьогодні наявність ефективної стратегії та технології створення команди є найважливішою в бізнесі. Все, що було достатньо просто раніше, потребує зовсім іншого менеджерського і лідерського підходу сьогодні.

І останньою тенденцією я б назвала комунікацію. Вона сьогодні має бути чесною, вчасною та емоційною. Репутація — найцінніший капітал.

Через 5 років ринок туристичних послуг буде ще більше поляризований, з одного боку, потужними міжнародними гравцями, з іншого — харизматичними “майстрами” з помічниками. Більше самостійних туристів, більше діджитал інструментів, більше нестандартних продуктів. Можу помилятися, але гадаю, що масового космічного туризму ще не буде.

#3. Як догодити клієнту? І що робити, якщо він незадоволений?

Це питання, якому я присвятила цілу книгу — “Розкішний сервіс в туризмі”. Але, якщо коротко, то важливо за будь-яку ціну знайти істинний запит клієнта. Він не завжди на поверхні. Точніше, він дуже рідко на поверхні. Всі хочуть “відпочити”. Але, знайти саме такий формат цього відпочинку, який відповідатиме актуальному стану людини та його близьких — це і технологія, і мистецтво.

#4. Чи доводилось у професійній діяльності поступатись власними принципами?

Я можу написати окрему книжку про свої помилки. Я активна людина, тому і помилок у мене чимало. І майже всі вони сталися, коли я поступалася своїми принципами, або вони на той час в мене були не дуже чітко сформовані.

Взагалі вважаю, що бізнес — одна з найкращих діяльностей для духовного розвитку.

#5. У що б ви інвестували $1 млн, якби ці кошти у вас були і могли бути витрачені виключно на бізнес інвестиції?

Цікаве запитання. Мабуть, так: 200 тисяч я б витратила на ZABUGOR.COM — розширення команди, маркетинг, реалізацію інших стратегічних програм, 500 тисяч я б витратила на створення Музею Українського Мистецтва для дітей (це моя давня мрія), а 300 тисяч інвестувала б у спільний з чоловіком агробізнес та своє і його навчання.

#6. Де ви самі зазвичай проводите відпустку?

В мене 3 маленькі доньки й вони дуже люблять море. Ми намагаємося проводити відпустку біля моря чи океану. Коли вони стануть доросліше, ми додамо ще подорожі для їх розвитку.

#7. Найкрасивіші місця, які ви можете порекомендувати з особистого досвіду?

Мені дуже подобаються Сейшельські острови. Це реально рай на Землі. Як на мене, то там найкращі у світі пляжі та фотогенічні узбережжя.

З пасторальних пейзажів — дуже подобаються околиці Відня та гірські озера Альп. Це мої місця сили. Взагалі, я кримчанка і мені дуже бракує цього дивовижного краю України.

#8. Хто ваші професійні авторитети на світовому рівні?

Є подружжя Сон та Єва, які розвивають мережу готелів Soneva — вони дуже глибокі, інтелектуальні, професійні та послідовні. Мені подобається спостерігати за їх діяльністю.

Взагалі, ринок розкішних подорожей дуже вимогливий. Непрофесіоналам, або людям зі слабкими принципами дуже важко в ньому досягти успіху.

#9. Яка книга/фільм останнім часом прочитана/побачений вас дуже сильно вразила?

Я читаю багато. Сьогодні я насолоджуюся творами Мирослава Дочинця. Зміст, слова, характери — все найвищої якості. Я вважаю, що його книги мають обов’язково входити в шкільну програму з української літератури.

#10. Що через 50 років буде зовсім інше?

Способи комунікації, способи переміщення, політичний устрій, хвороби, проблеми та виклики. Я лише впевнена, що людина, як і сьогодні буде прагнути щастя для себе та світу. Але питання в тому, що кожен буде, як і тепер, розуміти під щастям щось своє.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram