Бiзнес
25 Червня 2021
2 066

YouTube: Повідом світ про себе

Історія успіху одного з найуспішніших сайтів світу

YouTube — популярний відеохостинг, що надає послуги розміщення відеоматеріалів. Сайт другий, після Google, за популярністю у світі. У січні 2020 року щомісячна аудиторія YouTube становила понад 2 млрд людей у світі. 79% користувачів інтернету мають обліковий запис на YouTube. За один день люди переглядають 1 млрд год відео.

Чад Херлі, Джавед Карім та Стів Чен — троє колишніх співробітників компанії PayPal, стали батьками YouTube. Коли Джавед не зміг приїхати на вечірку, Чад і Стів вирішили відправити йому відео, але через великий обсяг файлу у них не вийшло це зробити. Тоді їм на думку спадає створити сайт для розв’язання цієї проблеми.

За основу вони використали технологію Flash Video, яка дозволяла зберігати гарну якість відео при невеликому обсязі переданих даних.

Чад став дизайнером: він створив логотип, інтерфейс сайту і дизайн. А втілили його ідеї програмісти Джавед і Стів.

Назва сайту склалась з двох слів: you — “ти” і tube — “труба”, “телевізор”. Назва відобразила ідею сервісу, що кожна людина може створити своє власне телебачення, свій власний канал і транслювати різні передачі. Це підтверджує і гасло YouTube — Broadcast yourself — “транслюй себе”.

Датою народження YouTube вважається 14 лютого 2005 року — саме тоді був зареєстрований домен YouTube.com. Дата обрана не випадково, адже спочатку хлопці хотіли створити сайт знайомств, а не відеохостинг. Користувачі мали завантажувати короткі відеоанкети й шукати, таким чином, пару. Але ніхто не завантажував свої відеоанкети, тому творці переглянули план розвитку проекту.

Найперше відео “Me at the zoo” на YouTube було завантажено 23 квітня 2005 року. На ньому один із засновників сервісу — Джавед Карім — розповідає про слонів, що красуються за ним у кадрі. Youtube та інші соціальні мережі, з виходом ролика, сильно потіснили сучасне ТБ, перетягнувши до себе величезну аудиторію.

Відеохостинг створив новий вид знаменитостей — блогерів. Вони диктують свої правила, стаючи лідерами думок. А щедрі спонсори-рекламодавці тільки підсилюють їх позиції. Щоб привернути увагу мільйонів на початку досить було однієї відеокамери, сучасні ж блогери продумують сценарій, залучають операторів, відеомонтажерів, стилістів.

Саме зростання популярності YouTube підштовхнуло творців провести великий ребрендинг ресурсу в бік відеохостингу. Він мав залучити нову аудиторію та пропонував масу переваг:

• можливість оцінки роликів користувачами;

• коментарі;

• меншу кількість обмежень ніж у конкурентів, пов’язаних із завантаженням відео;

• швидкий доступ до відео завдяки спрощеному інтерфейсу.

Сплеск популярності зацікавив й інвесторів. На YouTube звернули увагу венчурні фонди Time Warner та Sequoia Capital, і в листопаді 2005 року Чад і Стів отримали $3,5 млн інвестицій на подальший розвиток. Всього фонд Sequoia Capital вклав у розвиток YouTube $11,5 млн. Даний фонд контролював 30% всіх акцій, загальна вартість яких досягла $500 млн.

З грудня 2005 до січня 2006-го кількість користувачів зросла втричі.

У березні 2006 року — з’явилася перша реклама всередині платформи.

У липні відеохостинг посів п’тий рядок найпопулярніших сайтів США. На той час сайт мав 200 млн відвідувачів, 100 млн переглядів щодня та 65 тис. завантажених роликів.

За перший рік роботи творці YouTube заробили по $300 млн кожен.

Першим відео, що набрало 1 млн переглядів, стала у вересні 2005 року реклама бутс Nike з Роналдінью в головній ролі.

До відеохостингу починають придивлятися великі компанії. На початку осені 2006 року керівники сайту уклали прибуткові контракти з Sony BMG, Universal Music Group Warner Music.

У вересні 2006 року Google пропонує викупити YouTube. Ціна угоди — $1,6 млрд. Розробники погодилися, і в листопаді 2006 року YouTube продали. Засновники отримали не готівку, а акції, згідно з інформацією New York Times. Чед Херлі отримав 694 тис. акцій компанії. На той момент ціна однієї акції становила $470, а отже, частка Чеда склала $345 млн. Стів Чен отримав 625 тис. акцій компанії, його частка склала $326 млн. Джавед отримав 137 тис. акцій Google — $64 млн.

Стів Чен та Джавед Карім залишили команду YouTube, а Чад Херлі отримав посаду генерального директора.

На фото: Чад Херлі, Стів Чен та Джавед Карім

Відеохостинг продовжує свій розвиток:

• У травні 2007 року запускається партнерська програма і з цього моменту YouTube стає не просто розважальним ресурсом, а й способом заробітку.

• У липні запускаються локальні версії YouTube в країнах Європи (Франції, Великої Британії, Італії, Іспанії, Нідерландах, Ірландії, Польщі) та в Японії.

• У серпні запущена перша реклама від Google на YouTube. Вона являла собою напівпрозорі банери, які охоплювали деякий простір ролика та зникали через 10-15 с. Це став перший крок до монетизації відеохостингу компанією Google.

• У 2008 році YouTube отримує Пібоді — щорічну міжнародну премію за видатний внесок у галузі мас-медіа.

• У листопаді YouTube укладає угоду з компаніями MGM, Lions Gate Entertainment, CNS на право розміщення повнометражних фільмів і телевізійних епізодів на сайті.

• У липні 2009 року стали підтримуватися відео якості 720 р. У листопаді — 1080 р. Реалізовано систему розпізнавання мови.

• У грудні 2009 газета Entertainment Weekly включає YouTube у список кращих “фільмів, ТВ-шоу” за десятиліття.

• У липні 2010 року впроваджено підтримку IMAX на YouTube.

•У 2011 році на YouTube почали з’являтися політичні протестні ролики, які збирали мільйони переглядів та привели до того, що YouTube почали блокувати в різних країнах.

• У листопаді запущено сервіс YouTube Analytics, що допомагає користувачам відстежити статистику переглядів, фоловерів та інші дані. Ще один інструмент — YouTube Video Editor — дозволив редагувати відео прямо в браузері.

• З’явилися прямі трансляції, завдяки яким користувачі змогли в реальному часі спостерігати за церемоніями, змаганнями та іншими заходами. Запущені перші канали з ексклюзивним контентом, який великі медіакомпанії створювали саме для YouTube.

• До січня 2012 кількість щоденних переглядів відео на сайті сягала 4 млрд, а в травні того ж року на сайт щохвилини завантажувалося близько 72 год відеоматеріалів.

• У липні проведена перша трансляція з літніх Олімпійських ігор.

• У грудні з’явився кліп “Gangnam Style” південнокорейського виконавця PSY, який поставив рекорд з переглядів, набравши 1 млрд лише за п’ять місяців після публікації.

• Загальна місячна аудиторія YouTube наприкінці 2012 року становила 1 млрд користувачів.

•У лютому 2013 року відбулося оновлення дизайну каналів. Тепер він став більш схожий на те, що сьогодні спостерігають власники каналів.

• У серпні, під час завантаження відео, з’явився рядок у верхній частині сторінки, який показує прогрес. Працювати з YouTube стало ще простіше.

• У жовтні 2014 реалізовано підтримку відео з частотами 48 та 50 кадрів на секунду.

• У листопаді запущено платний сервіс Music Key, що дозволяє позбутися від реклами в музичних кліпах і музики в YouTube і Google Play Music.

• У лютому 2015 року додано сервіс YouTube Kids — додаток для мобільних платформ, в який потрапляють ролики, максимально відповідні для сімейного перегляду.

• У березні запущено сервіс “Підказки”, який замінює анотації на мобільних пристроях.

• У липні мобільний додаток для Android отримав можливість переглядати вертикальні відео в повноекранному режимі.

• У жовтні було зроблено спробу запустити платну підписку. Тоді вона являла собою новий платний сервіс YouTube Red, завдяки якому можна було позбутися від реклами у відео, а також переглядати ролики без сторонніх програм і відтворювати їх навіть за відсутності підключення до інтернету. Ще один плюс підписки — ексклюзивний контент.

• У листопаді 2016 року додано сервіс YouTube Gaming, що включає ігровий контент: огляди комп’ютерних ігор, стрім, новини, анонси та інше. Також була введена підтримка відео у форматі 360 градусів.

На фото: кадр із кліпу на пісню “Despacito”

• У січні 2017 року YouTube вразив музичний кліп “Despacito”, який побив рекорд за переглядами за першу добу — 5 млн осіб.

• У серпні в мобільному додатку з’явився розділ особистих повідомлень, за допомогою якого користувачі могли ділитися відео, обговорювати його зі своїми друзями прямо в додатку YouTube (пізніше цю функцію прибрали). Також реалізовано функцію групових чатів до 30 осіб.

Тоді ж було повністю оновлено дизайн сайту та додатки, а також з’явилася можливість включити темну тему оформлень, адаптація відео до розмірів екрану (в мобільному додатку).

• У червні 2018 року реалізовано функцію платної підписки для власників каналів. Якщо у них сумарно набирається 30 тис. фоловерів, вони можуть вводити для них платну підписку та особисто визначати ексклюзивний контент (це можуть бути смайлики, відео, доступ в чат і так далі).

• У 2019 році на YouTube завантажують близько 300 год відео щохвилини, а кількість щоденних переглядів відео сягнула 5 млрд.

• У січні оновлено угоду користувача. З цього моменту власникам каналів заборонено викладати ролики, в яких люди могли отримати серйозні травми або померти.

• У березні почав діяти новий алгоритм, який визначає, чи були ролики сфальсифіковані.

• У жовтні вперше коментар користувача набирає 1 млн лайків. Він залишений музикантом Сетом Еверманом під кліпом Біллі Айлиш “I’m the bad guy”.

• У січні 2020 року було введено нові обмеження на дитячий контент. Згідно з новими правилами, ролик, який автор позначає як “дитячий”, позбавляється різних привілеїв (персоналізована реклама, живий чат, коментарі). Якщо ж автор не залишив відповідну мітку, за нього це зробить сервіс, який використовує машинне навчання.

Сьогодні:

• Найпопулярніший канал на YouTube — T-Series (музика) — 135 млн фоловерів.

• В кінці 2019 Google вперше за 14 років, було оприлюднено рекламний виторг відеохостингу. Сумарно, останній квартал 2019 року сервіс приніс $4,72 млрд, за рік — $15,15 млрд.

• Щомісячна аудиторія становить 2 млрд.

• Підтримується 80 мов — таким чином, YouTube доступний для 95% населення.

• 90% аудиторії YouTube — люди у віці від 18 до 44 років.

• Щодня проглядається 1 млрд годин відео.

• 62% компаній використовують YouTube для публікації контенту й самореклами.

• 70% часу перегляду доводиться на мобільні платформи.

• Про 90% нових брендів і продуктів користувачі дізнаються саме з YouTube.

• За 1 хв завантажується 500 год відео.

• На YouTube припадає 37% світового мобільного інтернет-трафіку.

Короткі передачі, фільми, смішні відео, концерти, відеоуроки, рецепти — на цій платформі можна знайти практично все.

Джерело: seoded, blog.ingate, alexa, myrouble, style.rbc, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram