Новини
17 Липня 2020
1 005

Євросоюз розпочав нове антимонопольне розслідування щодо застосування даних з Siri та Alexа

Регулятори опитають близько 400 компаній по всьому світу

Євросоюз розпочинає антимонопольне розслідування щодо роботи голосових помічників на зразок Siri від Apple й Alexa від Amazon, повідомляє Bloomberg.

Регулятори перевірять, як ІТ-компанії застосовують призначені для користувача дані, що збираються голосовими асистентами.

“Комісія вже виявила ознаки того, що ІТ-компанії можуть обмежувати доступ до деяких даних і фільтрувати видачу або навмисно робити пристрої, несумісними з продуктами конкурентів”, – пише видання.

За словами комісара ЄС з питань конкуренції Маргрет Вестагер, коли великі компанії починають користуватися владою, вони можуть швидко підштовхнути ринки до критичної точки, коли конкуренція перетворюється в монополію.

“Ми не повинні допустити цього з інтернетом речей”, – наголосила вона. І додала, що голосові помічники змінюють модель взаємодії з речами, тому що у користувачів є тільки один представлений варіант замість безлічі варіантів продуктів, які є в магазині.

Комісія згадала і про фітнес-трекери, зокрема, про поглинання Google виробника “розумних” браслетів Fitbit – компанії повідомили про угоду в листопаді 2019 року.

Дослідження також торкнеться “розумних” телевізорів, холодильників й інших пристроїв. Однак підключені автомобілі (connected cars) Євросоюз не перевірятиме.

У загальному планується опитування близько 400 компаній по всьому світу. Попередній звіт буде опублікований навесні 2021 року, а остаточні висновки – влітку 2022 року.

Видання зазначає, днями Google заявила, що не використовуватиме дані з фітнес-браслетів Fitbit для таргетингу реклами. Компанія розраховує, що це допоможе отримати схвалення антимонопольного регулятора Євросоюзу по угоді з Fitbit.

Нагадаємо, у червні Єврокомісія оголосила, що розпочне антимонопольне розслідування щодо Apple, адже минулого року було отримано дві скарги від її компаній-конкурентів. Тепер відомство має намір перевірити, чи не суперечать законодавству ЄС правила App Store для розробників.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram