Новини
7 Травня 2021
755

Євросоюз планує створити “Сили першого входу” для швидкого реагування на кризи

Структура нараховуватиме близько 5 тисяч службовців

Міністри ЄС із закордонних справ, які розглядали сьогодні питання оборони, головну увагу приділили розвитку Стратегічного компаса ЄС, зокрема, в частині кризового менеджменту, а також ідеї створення резервних сил оперативного реагування на кризи — так звані Сили першого входу чисельністю до 5 тис. осіб. Про це в четвер, 6 травня, у Брюсселі під час прес-конференції за підсумками засідання Ради ЄС із закордонних справ розповів Високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє Укрінформ.

“Аналіз загроз, який ми зробили торік, свідчить, що нам потрібно бути готовими до майбутніх криз і реагувати на них швидко… Якщо підсумувати — ЄС повинен бути ефективнішим і приймати рішення швидше. По-друге, нам необхідно більше гнучкості в організації місій. Втретє — ми повинні бути краще підготовленими, мати повністю обладнаний і підготовлений персонал, який буде готовий реагувати швидко. Ми обговорили ідею створення Сил першої відповіді, які можуть бути негайно застосовані в умовах швидко мінливої кризи”, — зазначив Боррель.

Він зауважив, що ця ініціатива була висунута декількома країнами-членами й поки знаходиться на етапі обговорення, тому жодне рішення з цього приводу не приймалося. Йдеться про створення оперативного резерву, так званих “Сил першого входу” (Initial Entry Force) в кількості близько 5 тис. службовців. При цьому Жозеп Боррель зауважив, що це орієнтовна цифра, оскільки дискусії тривають.

“Я думаю, що це хороша ідея. Коли ви стикаєтеся з невідкладною ситуацією, і повинні починати дискусії, ходити з одного комітету в інший, готувати папери, і ще більше паперів, — зрештою справа вже не є терміновою, або ви запізнилися. Було б добре мати можливість, щоб втрутитися негайно. Якщо ми дійсно хочемо бути геополітичною силою, ми повинні бути готові діяти так швидко, як це необхідно”, — підкреслив Високий представник ЄС.

За його словами, для забезпечення цього контингенту потрібно буде також створити штабну структуру, яка могла б займатися тренуванням і забезпеченням персоналу, а також плануванням його застосування.

За словами Жозепа Борреля, це тільки один напрямок, який повинні пропрацювати країни-члени в межах формування положень Стратегічного компаса ЄС, поряд з іншими складовими, такими, як підвищення стійкості, розвиток здібностей, реагування на нові та руйнівні технології, розвиток партнерства з третіми країнами тощо. Високий представник ЄС висловив надію, що ця робота буде завершена до березня наступного року.

Як писали раніше Investory News, Європейський союз затвердив гуманітарний бюджет обсягом €1,4 млрд, з яких €28 млн будуть спрямовані на фінансування проєктів з подолання кризи, що викликана пандемією коронавірусу та зміною клімату в Україні, на Західних Балканах і на Кавказі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram