Новини
5 Січня 2022
548

Європі загрожує серйозний дефіцит газу

ЄС перебуває у владі зовнішньої політики та погоди

На фото: відправна точка газопроводу “Північний потік – 2” в Усть-Лузі, Росія/Bloomberg

Європі загрожує серйозний дефіцит газу у 2022 році, заявив глава INES, асоціації німецьких операторів систем зберігання газу та водню Себастьян Блешке, повідомляє агенція Bloomberg.

За його словами, сховища в Європі заповнені в середньому лише на 56%. Він зазначив, що це більш ніж на 15 процентних пунктів нижче за середній показник за десять років. “Оскільки попереду два найхолодніші зимові місяці, є побоювання, що в Європі може закінчитися газ”, — заявив він.

Блешке попередив, що у разі малоймовірного припинення зростання російського експорту до кінця березня запаси можуть скоротитися до 15%. “Дехто каже, що криза може продовжитися до 2025 року, коли наступна хвиля проєктів ЗПГ у США почне постачати на світовий ринок”, — додав він.

Раніше повідомлялося, що ціна на газ у Європі знову зросла вище за $1000 за тисячу куб. м палива. Станом на ранок 4 січня вартість лютневих ф’ючерсів при відкритті торгів становила $1028,2. Локальний мінімум становив $996,7.

Згідно з повідомленням пресслужби ОГТС України, 2021 року Оператор здійснив до Європи транзит 41,6 млрд куб. м природного газу — це на 25% менше проти 2020 року. Уточнюється, що у 2020 році транзит становив 55,8 млрд куб. м.

Середньодобовий обсяг транзиту енергоресурсу минулого року становив 114 млн куб. м газу на добу, а в окремі періоди знижувався до 67 млн.

Загалом у 2021 році було заброньовано 44,4 млрд куб. м транзитних потужностей на точках виходу з Росії (40 млрд куб. м, згідно з умовами чинного транзитного контракту, 4,4 млрд куб. м, були заброньовані на місячних і добових аукціонах).

Всупереч значному зростанню цін на європейських газових ринках через дефіцит природного газу та скорочення запасів у європейських ПСГ, можливості українського транзитного маршруту — більш ніж достатні для подолання газової кризи в ЄС — не були залучені.

“Навпаки, у період найбільшого зростання цін на газ у жовтні-грудні на газових ринках Європи та на початку осінньо-зимового періоду середньомісячний транзит газу з Росії до країн ЄС був на 17% нижчим, ніж у січні-серпні”, — повідомили в ОГТСУ.

Також у 2021 році обсяги транспортування газу з Європи до України становили майже 2,6 млрд куб. м — це у шість разів менше, проти 2020 року. Експорт газу, включаючи реекспорт, становив 2,6 млрд куб. м природного газу.

Крім того, згідно з даними німецького газотранспортного оператора Gascade, реверсні постачання з Німеччини в Польщу газопроводом Ямал-Європа скоротилися більш ніж у п’ять разів. Напередодні транзит газу коливався в діапазоні 885-955 тис. куб. м/год, а з початком нової газової доби показники скоротилися більш ніж уп’ятеро. Реверсне постачання в Польщу через Малів, крайню західну точку магістралі в Німеччині, становило з 8:00 до 9:00 майже 155 тис. куб. м.

Як писали раніше Investory News, згідно з даними Української енергетичної біржі, наведена вартість газу на європейських хабах до кордону України станом на 28 грудня за два дні зросла до 88,6 тис. грн за тисячу куб. м.

Нагадаємо, низка кондитерських підприємств повідомила про плани повністю або частково тимчасово зупинити виробництво продукції через високі ціни на природний газ.

Можуть зупинити виробничу діяльність через зростання ціни природного газу і заводи групи “Молочний альянс”.  Про це написав співзасновник “Молочного альянсу” Олександр Деркач у Facebook.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram