Новини
30 Вересня 2021
587

Європі підказали вихід з енергетичної кризи

Експерти запропонували Євросоюзу розв’язати проблему цін на газ альтернативною енергетикою

Європа зможе подолати енергетичну кризу на фоні нестачі газу і високих цін на імпортне паливо завдяки нарощуванню потужностей сонячних і вітряних електростанцій. Такий вихід із ситуації, що склалася підказали спікери, які виступили на конференції асоціації електроенергетичних компаній Eurelectric, пише Reuters.

На зростання цін на енергоносії вплинуло обмеження постачання вугілля і газу, а також рішення Євросоюзу підняти квоти на викиди вуглекислого газу.

“У довгостроковій перспективі краще розв’язання проблеми — стрімке впровадження поновлюваних джерел і підвищення енергоефективності. Ми повинні більше інвестувати у вітряну і сонячну енергетику, щоб вони частіше визначали ціну електроенергії на континенті. Поточна ситуація підкреслює необхідність відмовитися від імпортного палива”, — заявив глава Єврокомісії з поновлюваних джерел і інтеграції енергетичних систем Лукаш Колінський (Lukasz Kolinski).

Запропонований експертами перехід на альтернативну електроенергію, на їхню думку, допоможе Євросоюзу не тільки контролювати ціни, а й досягти вуглецевої нейтральності (повністю компенсувати викиди вуглекислого газу) до 2050 року. На цей момент на енергетичний сектор припадає 75% викидів в ЄС.

Глава асоціації Eurelectric Крістіан Рубі запропонував розробити систему, яка допоможе безпечно здійснити перехід на відновлювану енергію — забезпечити стабільно низькі ціни й безперебійну подачу електрики. Експерт вважає, що перехід на “чисту” енергію повинен відбуватися швидше. У 2020 році безвуглецевими способами генерувалося 67% електрики в ЄС, а до 2030-го необхідно наростити частку до 85%.

У вересні ціна на газ в Європі встановила новий рекорд. Жовтневі ф’ючерси на паливо 29 вересня торгувалися на лондонській біржі ICE по $1050 доларів за 1 тис. м³.

Нагадаємо, Україна продовжила дію заборони на імпорт електроенергії з країн, які не є членами Енергетичного товариства, тобто з Російської Федерації та Білорусі, ще на місяць — до 1 листопада поточного року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram