Новини
9 Вересня 2021
742

Європі передбачили зростання безробіття

Аналітики стверджують, що рівень безробіття в Європі зросте на 10,1%

З вересня число незайнятих громадян в Європі збільшиться через програми збереження робочих місць, введеної під час пандемії. Аналітики із The Economist Intelligence Unit (EIU) передбачили, що середній рівень безробіття у Франції, Італії, Іспанії та Великій Британії зросте з 9,2% у 2020 році до 10,1% у 2021 році.

Торік, на піку пандемії, країни Європи відправили співробітників у тимчасову відпустку, щоб зберегти робочі місця. Державні програми у Франції, Німеччині, Італії, Іспанії та Великій Британії охопили близько третини робочої сили. Передбачалося, що після зняття обмежень співробітники повернуться на свої місця.

Однак пандемія прискорила автоматизацію секторів і змінила структуру споживання. Фірми, робота яких стала ефективнішою за час локдаунів, можуть неохоче повертати персонал на роботу. Аналітики опитали підприємців Британії, які брали участь в державній програмі. З них майже 20% заявили, що вони скоротять персонал, а ще близько 20% готові запропонувати співробітникам тільки часткову зайнятість.

Обсяг виробництва повернувся на рівень до пандемії, але велика кількість працівників, як і раніше знаходяться у відпустці. Дослідники припускають, що деякі з цих співробітників будуть звільнені після того, як програма завершиться 30 вересня.

Велика Британія вже зіткнулася з масовим безробіттям. При цьому на ринку праці Сполученого Королівства виник парадокс: всупереч зростанню числа незайнятих громадян, кількість відкритих вакансій досягла рекордного рівня. Брак персоналу в країні в 14 разів перевищує нормальний рівень, а заробітна плата неухильно зростає.

Тим часом кількість офіційно зареєстрованих безробітних в Україні становить 315 тис. осіб, що на 179 тис. або 36% менше, ніж на цей період минулого року.

А от Філія McDonald’s в американському місті Мелдфор, штат Орегон, почала набирати на роботу 14-15-річних підлітків на фоні безпрецедентної нестачі робочої сили.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram