Новини
19 Березня 2020
1 005

Європейський центробанк збирається викупити цінні папери на €750 мільярдів

Викуп буде здійснюватися до кінця 2020 року

Європейський Центральний банк (ЄЦБ) ухвалив рішення про запуск програми викупу цінних паперів на €750 млрд ($810 млрд) для підтримки фінансової стабільності в умовах поширення коронавірусу нового типу. Про це йдеться в опублікованій заяві на офіційному сайті ЄЦБ.

“Рада керівників ЄЦБ прийняла рішення запустити нову тимчасову програму покупки активів приватних і державних цінних паперів, щоб протистояти серйозним ризикам для механізмів кредитно-грошової політики та перспектив у зоні євро, викликаним спалахом та швидким поширенням коронавірусу”, — йдеться у тексті.

Програма, що отримала назву Pandemic Emergency Purchase Programme, повинна підтримати фінансові ринки й стабілізувати ринок держборгу країн Південної Європи, який виявився під сильним тиском в останні дні.

ЄЦБ буде готовий купувати, зокрема, боргові зобов’язання Греції, які раніше не включалися в програму покупки активів. Прибутковість грецьких боргів, піднявшись на процентний пункт, перевищила 4% в середу, 18 березня.

Рада директорів ЄЦБ заявила, що “готова зробити все необхідне” для підтримки фінансової стабільності в єврозоні.

Програма буде діяти до кінця року і стане — при обсязі покупки майже в €120 млрд ($129 млрд) у місяць — рекордною за обсягом. Портфель активів ЄЦБ вже перевищує €2,6 трлн ($2,8 трлн).

Президент Франції Еммануель Макрон висловив підтримку рішенню ЄЦБ і написав у Twitter, що тепер настала черга урядів країн Європи почати діяти більш агресивно в частині використання бюджетних заходів.

Тим часом Сенат США приступає до вивчення пропозиції Білого дому про виділення $1 трлн на підтримку економіки, зокрема пряму допомогу американських домогосподарств і фінансову допомогу авіакомпаніям.

Передбачається, що гроші (обговорюється сума $1000 на людину) будуть виділятися громадянам у два етапи — на початку квітня і в середині травня, розмір допомоги буде залежати від доходів та розміру сім’ї.

В процесі обговорення розмір пакета допомоги може легко вирости до $2 трлн шляхом заходів з підтримки малого бізнесу, пише The New York Times.

Нагадаємо, Bridgewater Associates, найбільший у світі хедж-фонд, сформував ставку в $14 млрд на те, що акції європейських компаній продовжать падати на фоні погіршення ситуації з коронавірусом.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram