Новини
31 Січня 2019
730

Європейська комісія виділить 850 млн євро на оновлення залізничної інфраструктури України

Європейська комісія спільно зі Світовим банком розробила інвестиційний план дій для розвитку інфраструктури в країнах «Східного партнерства» – в Україні, Вірменії, Азербайджані, Білорусі, Грузії та Молдові

Відповідно до інвестиційного плану дій в країнах «Східного партнерства», Україна може отримати на інвестпроекти, що передбачають поліпшення залізничної інфраструктури, €850 млн.

Транс’європейські транспортні мережі – це планований набір автомобільних, залізничних, повітряних і водних транспортних мереж в ЄС. У січні 2019 року Єврокомісія визначилася з обсягом інвестицій, необхідних для реалізації цих проектів. Вони обійдуться приблизно в €13 млрд та передбачають будівництво в цілому 4,8 тис. км автомобільних і залізничних магістралей, 6 портів та 11 логістичних центрів, а також аеропортів і пунктів перетину кордону.

Із загальної суми інвестицій Єврокомісія має намір виділити на проекти, пов’язані із залізницею, €2 млрд. При цьому вказується, що короткострокові проекти повинні бути завершені до 2020 року, а довгострокові – до 2030 року.

Україна може претендувати на отримання €850 млн. В Єврокомісії згодні надати фінансування для 9 українських проектів, які передбачають модернізацію залізниці, її електрифікацію і збільшення пропускної спроможності, включаючи маршрути до західного кордону і маршрути, що зв’язують північ і південь країни. Загальна протяжність українських залізничних шляхів, які потребують поліпшення в рамках TEN-T, становить 530 км.

Найбільші інвестиції – €663 млн – може отримати Азербайджан, якому необхідно встановити системи сигналізації та телекомунікації на всьому східно-західному напрямку залізниці, а також провести електрифікацію усього цього коридору.

Білорусь може отримати €122 млн для двох проектів, сумарною довжиною 200 км. Вони передбачають оновлення електричних мереж в околицях Мінська (€36,5 млн) та електрифікацію лінії Злобін-Калінкавіци-Барбаров (143 км, €82 млн).

Два проекти в Грузії – автомобільна та залізна дороги до порту Анаклія – потребують €349 млн інвестицій. Їх довжина становить 90 км. Молдова може отримати €20 млн фінансування для поліпшення залізничної інфраструктури, однак поки немає інформації про те, який проект вона підготувала.

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram