Новини
21 Травня 2021
980

Європа зіткнулася з нестачею робочої сили

На переконання експертів, ситуація стабілізується не раніше 2023 року

Брак робочої сили після США прийшов і до Європи, де його доведеться важче виправити, повідомляє Bloomberg.

Рівень безробіття в країнах Європейського союзу (ЄС) становить понад 7%. За прогнозами експертів, ситуація стабілізується не раніше 2023 року.

Брак робочої сили викликаний закритими кордонами через пандемію — люди не можуть відправитися на заробітки за кордон. Крім того, університети скоротили приймання іноземних студентів. Також додаткові бар’єри накладає Brexit. Велика Британія та ЄС наклали взаємні заборони на пересування робочої сили та визнання деяких кваліфікацій.

Зазначається, що проблема загостриться коли ЄС запустить програму підтримки екологічної та цифрової галузі на €800 млрд. Для роботи в цих сферах будуть потрібні спеціалізовані кадри.

“Проблеми в Європі мають структурний характер. Особливо це помітно в технічних професіях, digital-сфері, напрямках “зеленої” економіки. Там очікується великий попит на кваліфікованих робітників. Потрібно зрозуміти, як його покрити”, — зазначив економіст Кельнського інституту Аксель Плуеннеке.

За даними експертів, деякі держави все ж зможуть отримати користь з кризи на ринку праці. Наприклад, Польща, Румунія та Італія зможуть залишитися зі своїм висококваліфікованими кадрами, які зазвичай мігрують в інші країни Європи в пошуках роботи.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив про плани дозволити в Україні подвійне громадянство з країнами Євросоюзу. Список країн залежатиме від деяких критеріїв.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram