Новини
18 Жовтня 2022
365

Європа скоротила споживання російського газу в п’ять разів

В росії продовжує скорочуватися видобуток нафти, а введення цінових обмежень буде ударом по доходах рф

Споживання російського газу в Європі за підсумками останнього місяця скоротилося з понад 40% до 8% і продовжує падати, заявив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

“Споживання російського газу в Європі швидко падає в бік нуля. Вже за підсумками останнього місяця воно впало з більш ніж 40% в європейському вимірі, до менш ніж 10%, близько 8%. І продовжує скорочуватися”, — сказав він.

У зв’язку з цим, Харченко сумнівається, що росія буде інвестувати у відновлення “Північних потоків”, які до пошкодження внаслідок вибухів поставляли блакитне паливо в Європу.

“У мене дуже сумні для росії передбачення щодо обсягів газу, які вони зможуть поставляти на європейські та світові ринки, після того, як Європа повністю замістить російські поставки. росія буде сидіти на цьому газі та й годі”, — вважає експерт.

За його словами, після відходу з ринку рф західних компаній, в росії також продовжує скорочуватися видобуток нафти, а введення цінових обмежень буде істотним ударом по доходах країни-терористки.

“Очікуємо, що буде введено цінову “стелю”. Дуже напружені переговори з цього приводу тривають, але є багато обнадійливих сигналів. Хочу вірити, що цінова стеля на російську нафту в $60, про яку йде активний діалог, запрацює. Це буде шаленим ударом по доходах рф від нафти, а це, нагадую, понад $110 млрд у 2021 році. Після введення санкцій ця сума скоротиться втричі або й більше”, — уточнив Харченко.

Нагадаємо, елітні російські супермаркети втрачають покупців. Причиною цього є масовий від’їзд цільової аудиторії з рф.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram