Новини
9 Грудня 2020
587

Єврокомісія виплатила Україні €600 мільйонів допомоги

Кошти будуть спрямовані на фінансування витрат державного бюджету

Європейська комісія (ЄК) від імені ЄС в середу, 9 грудня, перерахувала Україні €600 млн (понад $726 млн) в рамках програми макрофінансової допомоги у зв’язку з пандемією COVID-19, повідомила прес-служба ЄК.

Кошти надані у вигляді довгострокової позики під процентну ставку 0,125% з терміном погашення в червні 2035 р. Для надання траншу Єврокомісія здійснила розміщення власних облігацій з негативною прибутковістю -0,143%, завдяки чому після відрахувань комісій за випуск, Україна фактично отримала €623,5 млн.

“Отримані кошти будуть спрямовані на фінансування витрат державного бюджету, що буде сприяти підтримці фінансової стабільності в Україні”, — зазначив міністр фінансів Сергій Марченко.

За даними Мінфіну, загальна сума пільгової кредитної допомоги ЄС, отриманої Україною в рамках реалізації протягом 2014-2020 рр. п’яти програм макрофінансової допомоги, досягла €4,41 млрд.

Україна стала сьомою країною, що отримала виплату з надзвичайного пакета допомоги загальним обсягом €3 млрд для десяти партнерів з розширення та сусідства ЄС.

“Ця виплата буде сприяти макрофінансовій стабільності в Україні, дозволяючи їй виділяти ресурси на пом’якшення серйозних негативних соціально-економічних наслідків пандемії коронавірусу. Це реальна демонстрація солідарності ЄС зі своїм сусідом і партнером”, — сказано у повідомленні.

В Єврокомісії зазначають, що виплата коштів відбулась після відновлення активних переговорів між Україною і МВФ щодо продовження співпраці останніми тижнями.

“З огляду на надзвичайний характер цієї підтримки, перша виплата не залежить від виконання будь-яких конкретних умов політики. Видача другого траншу буде залежати від виконання восьми конкретних заходів”, — наголошується в релізі.

Серед них — заходи в галузі управління державними фінансами, боротьби з корупцією, поліпшення ділового середовища та управління державними підприємствами.

Нагадаємо, за останні шість років Європейський Союз направив Україні близько €15 млрд фінансової допомоги на проведення реформ. За чотири роки торговельне партнерство збільшилося на 65%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram