Новини
26 Серпня 2020
700

Єврокомісія: В Україні ціна на електроенергію на третину вища, ніж у Європі

Серед країн з найвищими цінами – Греція (€50 за МВт-год) і Мальта (€45 за МВт-год)

В Україні протягом першого кварталу ціни на електроенергію були на 37,9% вище, ніж середня вартість в Європі, про це зазначається у квартальному звіті Європейської комісії.

“Середня ціна при базовому навантаженні в об’єднаній енергосистемі України на ринку на добу вперед склала €46,9 за МВт-год. При цьому в середньому по ЄС така ціна склала €33,5 за МВт-год, що на 33% нижче аналогічного показника у 2019 році”, – йдеться у звіті.

Додається, що у порівнянні з 4 кварталом 2019 року, середній показник ціни знизився на 24% на фоні слабкого попиту на електроенергію та збільшення частки вітрової генерації.

У результаті Україна опинилася в категорії країн з найвищими цінами на електрику в Європі поряд з Грецією (€50 за МВт-год) і Мальтою (€45 за МВт-год), а також Болгарією (€42 за МВт-год), Румунією (€41 за МВт-год), Угорщиною та Польщею (по €41 за МВт-год).

“Високі ціни на електроенергію спостерігаються в тих країнах, які мають залежність від імпорту електроенергії (Греція, Угорщина), а також у тих, які мають технічні обмеження щодо імпорту (Мальта, Греція)”, – зазначили в Єврокомісії.

Крім того, у деяких країнах ціна підвищилася через високу частку вуглецевої (вугільної) генерації. Найнижчі квартальні оптові ціни електроенергії зафіксовані в Норвегії (€15 за МВт-год) та Швеції (€17 за МВт-год). “Це пов’язано з великою кількістю гідроелектростанцій та вітрової генерації у цих країнах”, – йдеться у повідомленні.

Раніше Investory News писали, що у першій половині минулого року Україна збільшила виторг від експорту електроенергії, у порівнянні з аналогічним періодом 2018 року на 12,5%, до $209,57 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram