Новини
19 Листопада 2020
1 005

Євро вперше з 2013 року обійшов долар у глобальних платежах

У жовтні 2020 року 37,8% грошових переказів системи SWIFT було здійснено в євровалюті

У жовтні 2020 року євро посів перше місце у світі за часткою в глобальних платежах. У результаті європейська валюта випередила долар вперше з лютого 2013 року, про це йдеться у щомісячному огляді міжбанківської системи для виконання фінансових платежів SWIFT, повідомляє Bloomberg.

“Минулого місяця 37,82% фінансових повідомлень, які пройшли через SWIFT (за грошовою вартістю транзакцій), відповідало платежам в євро”, – йдеться у повідомленні.

При цьому долар трохи відстав – 37,64% глобальних платежів. А на третьому місці з величезним відривом знаходиться британський фунт – 6,92%.

Як зазначає видання, використання долара скоротилося на 4,6 в.п. з кінця 2019 року, пік американської валюти у міжнародних платежах припадав на квітень 2015 року – 45,3%.

“Хоча долар й втратив перше місце в обслуговуваних SWIFT платежах, він як і раніше займає провідні позиції як резервна валюта, а також як засіб глобальних торговельних розрахунків”, – наголошується у повідомленні.

Влітку 2020 року банк міжнародних розрахунків (BIS) повідомляв, що близько 50% транскордонних позик та міжнародних облігацій номіновано в доларах. При цьому близько 85% всіх транзакцій на глобальному ринку Forex проводиться з доларом США.

“Нарешті, близько половини всіх торгових рахунків-фактур у світі виставляється в доларах, навіть якщо мова йде про торгівлю, яка не зачіпає Сполучені Штати”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, названо найгіршу у світі валюту – нею стала турецька ліра. На початку листопада курс турецької валюти оновив рекордний мінімум і досяг 8,49 ліри за $1, при цьому у жовтні інфляція в країні різко зросла.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram