Новини
26 Березня 2019
656

ЄС хоче перейти на євро у розрахунках за енергоносії

Європейська комісія до 31 березня збирає відгуки країн ЄС про пропозицію, яка покликана посилити роль євро в контрактах на постачання енергоносіїв

Європейський союз є найбільшим у світі імпортером нафти та газу, проте лише 20% європейських контрактів номіновані у євро. Долар США залишається головною валютою розрахунків при імпорті нафти, вугілля, скрапленого природного газу (СПГ) та газу.

Так, ЄС імпортує газ з Норвегії головним чином за євро та фунти стерлінгів, але основною валютою у розрахунках з більшістю інших постачальників залишається долар, відзначено у звіті Європейської комісії (ЄК). Наприклад, більша частина СПГ-контрактів номінована в доларах.

ЄК зазначає, що переважна роль долара в енергетичних контрактах провокує європейські компанії до ризиків через волатильність валютних курсів. Зокрема Брюссель стурбований зовнішньоторговельною політикою США у контексті введення цією країною імпортних мит і квот.

ЄК вважає євро більш “стійкою, надійною та загальновизнаною валютою”.

ЄК стурбована не лише ринком енергоносіїв. Комісія обговорює із зацікавленими сторонами можливість використання євро на інших товарних ринках, зокрема сільськогосподарському. Більше використання євро у міжнародній торгівлі може посилити вплив ЄС на треті країни й зміцнити співпрацю між державами-членами ЄС.

За даними ЄК, 70% споживаного у Європі газу надходить з третіх країн, а вартість контрактів становить 300 млрд євро на рік. При цьому ЄК очікує посилення залежності від імпортного газу через скорочення видобутку у середині ЄС, а саме на родовищі “Гронінген” у Голландії.

“Переважна більшість наших довгострокових контрактів на імпорт енергоносіїв номіновані не у євро. Це говорить про нестійкість ситуації й не відображає місце, що євро повинно грати у світі”, – заявив єврокомісар з енергетики Мігель Аріас Каньєте.

Раніше Investory News повідомляли, що міністри фінансів Європейського Союзу розширили “чорний список” країн, які вважаються податковими притулками і не співпрацюють з ЄС. До п’яти юрисдикцій, які вже були у списку, ЄС додав ще 10 юрисдикцій: Аруба, Барбадос, Беліз, Бермуди, Домініка, Фіджі, Маршаллові острови, Оман, Об’єднані Арабські Емірати, Вануату.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram