Новини
27 Листопада 2020
829

ЄС відкриє бізнесу доступ до персональної інформації про людей

Представники влади впевнені — Європа потребує суверенного єдиного ринку даних

Європейський союз (ЄС) запропонував нові правила, в рамках яких бізнес зможе отримати доступ до персональних даних людей, повідомляє Bloomberg.

“Таким чином ЄС намагається створити конкуренцію американським та азійським компаніям-гігантам, а також сприяти розвитку інновації у таких сферах, як боротьба зі зміною клімату й охорона здоров’я”, — зазначає агентство.

Нові правила були запропоновані Європейською комісією — виконавчим органом влади ЄС. Вони передбачають надання компаніям доступу до даних, які зазвичай приховані через правила, що стосуються приватності, комерційної таємниці або прав на інтелектуальну власність.

“З огляду на роль промислових даних у нашій економіці, що постійно зростає, Європі потрібен відкритий, але суверенний єдиний ринок даних”, — заявив єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон. За його словами, зміни можуть “допомогти Європі стати континентом номер один з точки зору даних”.

Євросоюз сподівається, що компанії, які отримуватимуть більше даних створюватимуть нові продукти та сервіси, зокрема й ті, які допоможуть дослідникам відповідати на поставлені перед суспільством виклики.

До того ж зміни дозволять спростити процес, коли особа надаватиме дані для некомерційних досліджень. У рамках запропонованої реформи компанії не будуть зобов’язані мати штаб-квартиру в Європі або зберігати тут інформацію.

Однак вони повинні будуть призначати місцевих представників, відповідальних за участь у програмі. Крім того, компанії повинні будуть вживати заходів юридичного й технічного характеру, щоб не виконувати незаконні вимоги третіх країн.

Як зазначив один із чиновників Євросоюзу, щоб вважатися законними, запити повинні бути захищені міжнародною угодою та мати на увазі повагу європейських принципів. Він наголосив, що мета запиту повинна бути чітко визначена.

“При цьому ЄС не збирається скасовувати вимоги регламенту щодо захисту даних (GDPR), що діє з 2018 року”, — пише Bloomberg.

Компаніям і державним установам доведеться впровадити технічні рішення, щоб забезпечити конфіденційність, наприклад, зробити всі персональні дані анонімними, перш ніж надати до них доступ.

Раніше Investory News писали, що зловмисники в мережі найчастіше продають доступи в компанії з США, Італії, Великої Британії, Бразилії та Німеччини. Однією з причин щорічного зростання числа кібератак (за 2019 р. на 19%) є легкий вхід у світ кіберзлочинності.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram