Думки
10 Серпня 2021
2 168

Єлена Гареєва та Грег Зігман: В Україні реально залучити інвестиції для бізнесу

Керуючий партнер інвестиційного офісу Founders League в групі компаній The Owners Єлена Гареєва та інвестиційний банкір у сфері інвест-фінансів в Ізраїлі та Америці Грег Зігман — про найпопулярніші джерела фінансування стартапів і чому їх потрібно правильно обирати

Одним із найважливіших завдань засновника стартапу є пошук фінансових ресурсів для свого проєкту. Давайте детально розглянемо ті можливості, які надає ринок засновникам для залучення інвестицій.

Одразу зауважимо, що ми детально не розглядатимемо різні етапи фінансування та не говоритимемо про те, коли саме варто використовувати кожен із запропонованих варіантів. Наразі просто обговоримо їх концепцію.

• Перший варіант в інвесторській термінології має назву “потрійний F” (family, friends, fools). Йдеться про залучення фінансових коштів з вашого найближчого оточення: сім’я, друзі, а також ті, кому сподобалася ваша ідея. Якщо ви не змогли переконати оточення у перспективності ваших починань, то над цим варто серйозно задуматися.

• Ще одним джерелом може стати банк або кредит від фінансових компаній. Попри наявні кліше та упередженість, не варто не звертати особливої уваги на цей варіант.

Ці два джерела корисні ще й тим, що рідко коли вимагатимуть у вас частку в компанії. Це особливо важливо на пізніших стадіях розвитку стартапу й додаткових раундах інвестицій. Тобто це дешевші гроші, ніж від інвестора.

• Третій спосіб — це краудфандинг платформи. Цей варіант хороший і тим, що надасть індикацію з приводу привабливості вашого продукту. А також можливо залучить перших клієнтів, а можливо й партнерів або людей до команди.

• Четвертий — грантові програми (безповоротні гроші). Але потрібно бути готовими, що підготовка й обслуговування вимагатимуть багато часу.

• П’яте джерело фінансування — це бізнес ангели. Приватні інвестори, які готові профінансувати ваш проєкт за невелику частку в компанії. В Україні існують інвест-спільноти, які надають можливість пітчингу й відкритих сцен для залучення інвестицій.

• І останній варіант — це венчурні фонди. Найчастіше до них звертаються на більш пізній стадії, коли стартап вже має концепцію свого товару, або mvp, або ж перший прибуток. Не рідко буває й так, що саме бізнес ангели, використовуючи свої зв’язки та рекомендації, залучають венчурні фонди для подальшого фінансування.

Ухвалюйте рішення щодо залучення фінансування виважено, оскільки це має значний вплив на те, як виглядатиме ваш проєкт у майбутньому.

Ретельно та поетапно виконуйте всю роботу з підготовки інвестпроєкту. Допускайте якомога менше “може бути” у ваших розрахунках. І найголовніше — ви самі повинні бути дійсно готові взяти кошти та реалізувати свій бізнес-план.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram