Новини
2 Квітня 2021
683

Єгипет вимагатиме $1 мільярд компенсації після затору в Суецькому каналі

Тим часом японські власники Ever Given подали позов проти німецького оператора судна

Єгипетська влада має намір вимагати компенсації за витрати щодо ліквідації затору в Суецькому каналі, який був викликаний контейнеровозом Ever Given, що сів на мілину. Про це повідомив глава Управління Суецького каналу (SCA) Усама Рабі, повідомляє CNBC.

За його словами, розмір компенсації може становити більше ніж $1 млрд, враховуючи втрати доходу каналу за час припинення його роботи, вартість обладнання та машин, які використовувалися для зняття судна з мілини, й оплату роботи 800 рятувальників, які брали участь в операції.

“Ми говоритимемо про пристойну суму. Ми врятували корабель без будь-яких пошкоджень або втрат”, — заявив Рабі в ефірі NBC. Він не уточнив, хто саме повинен її виплатити.

Голова адміністрації каналу висловив сподівання, що протягом двох-трьох днів угоду про компенсацію буде досягнуто. “Ми можемо домовитися про певну компенсацію, або справа дійде до суду”, — сказав він, попередивши, що в разі перенесення рішення про виплати до суду, контейнеровоз, який послужив причиною затору й наразі знаходиться на північ від каналу, буде затриманий.

Старший директор страхового підрозділу Fitch Ratings Брайан Шнайдер у відповіді на запит CNBC припустив, що $1 млрд це “оцінка загальних втрат від цієї події”, а не сума “будь-якої конкретної компенсації владі Суецького каналу”.

Він також зазначив, що збитки страхової галузі “становитимуть сотні мільйонів доларів, з огляду на те, що судно було звільнено за шість днів”. “Претензії SCA повинні бути обмежені пошкодженням каналу та рятувальною операцією”, — додав Шнайдер.

Як зазначає CNBC, затор в Суецькому каналі показав, наскільки непрозорим є характер відносин у судноплавстві: Ever Given належить японській компанії, зафрахтований тайванською, управлявся німецькими операторами, плив з індійським екіпажем, зареєстрований у Панамі та слідував транзитом через Єгипет.

Прессекретар оператора судна — компанії Shipmanagement — Бернхард Шульте повідомив CNBC, що всі претензії розглядатимуться окремо, однак після того, як розслідування визначить всі причини, які привели до інциденту.

Тайванська Evergreen заявила, що не несе відповідальності за будь-які затримки вантажу, який вона перевозила. Своєю чергою власники Shoei Kisen повідомили Bloomberg, що обговорять компенсацію з керівниками каналу, але наразі утримаються від подробиць.

Тим часом за інформацією BusinessInsider, японські власники контейнеровоза подали позов до Високого суду Лондона проти оператора судна.

Гігантський 400-метровий контейнеровоз Ever Given, що сів на мілину у найвужчій частині Суецького каналу, повністю заблокував рух ним 23 березня 2021 року. Зняти судно з мілини вдалося тільки вранці понеділка, 29 березня, після чого навігація каналом була відновлена.

За час блокування каналу у заторі біля нього в обох напрямках накопичилося понад 450 суден. Влада Єгипту заявила, що відставання в проходженні суден каналом буде ліквідовано до суботи, 3 квітня.

Раніше Investory News писали, що в Суецькому каналі застрягло вісім суден з вантажем українських компаній. Блокування каналу в глобальному розрізі щодня затримувало товарів на суму майже $9,6 млрд на день або $400 млн на год.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram