Новини
28 Липня 2020
757

ЄЦБ продовжив заборону для банків на виплату дивідендів до кінця поточного року

Індикатор акцій європейських банків з початку поточного року впав на 34%

Європейський центральний банк (ЄЦБ) продовжив до кінця 2020 р. заборону для банків на виплату дивідендів і зворотний викуп акцій, повідомляє Інтерфакс.

Як повідомлялося, в березні цього року Європейський ЦБ наказав фінінститутам відмовитися від виплати дивідендів і викупу власних акцій, принаймні, до жовтня, розраховуючи, що це допоможе їм впоратися з потенційними збитками, а також підтримати економіку шляхом нарощування кредитування.

Індикатор акцій європейських банків з початку поточного року впав на 34% при тому, що зниження Stoxx Europe 600 склало лише 12%.

Голова наглядової ради ЄЦБ Андреа Енріа повідомив у вівторок, що рішення про продовження заборони прийнято на фоні оцінки Центробанком потенційних вразливостей в банківському секторі єврозони в умовах пандемії коронавірусу.

“Створення потужних буферів капіталу і ліквідності з часів останньої фінансової кризи дозволило банкам в ході поточної кризи продовжувати кредитувати домогосподарства й бізнес і таким чином сприяти стабілізації економіки”, — заявив Енріа.

За його словами, у зв’язку з цим стає ще більш важливим стимулювати банки використовувати зараз їх буфери капіталу і ліквідності, щоб вони могли продовжувати фокусуватися на найбільш нагальному завданні — кредитуванні, дотримуючись при цьому сильних стандартів оцінки платоспроможності позичальників.

У зверненні до банків ЄЦБ також закликав їх бути “максимально стриманими” при призначенні бонусних виплат, щоб мати можливість абсорбувати потенційні збитки й продовжувати кредитування у період кризи.

Як відомо, збитки європейських банків за виданими кредитами в разі загострення ситуації з пандемією коронавірусу можуть скласти €800 млрд ($922,6 млрд), а доходи протягом трьох років скоротяться на €30 млрд ($34,6 млрд).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram