Новини
3 Липня 2019
1 144

ЄБРР виділив €19 млн на будівництво СЕС у Черкаській області

Серед інвесторів проекту “Сведфанд Інтернешнл АБ” (“Шведський фонд”) та Північна екологічна фінансова корпорація

Фото: McCarthy

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надає кредит у розмірі €19,7 млн на фінансування будівництва у Чигирині в Черкаській області нової сонячної електростанції (СЕС) потужністю 55,4 МВт. Шведський фонд та Північна екологічна фінансова корпорація співфінансуватимуть проект СЕС.

“Україна посилить свою енергетичну безпеку шляхом ширшої диверсифікації завдяки будівництву нової сонячної електростанції потужністю 55,4 МВт у Черкаській області”, – йдеться у повідомленні.

Нову СЕС будуватиме та експлуатуватиме норвезький девелопер об’єктів сонячної енергетики “Скатек Солар АСА”, який також стане власником електростанції.

Також фінансуватиме СЕС шведська державна установа фінансування розвитку “Сведфанд Інтернешнл АБ” (“Шведський фонд”) та Північна екологічна фінансова корпорація у формі кредитів у розмірі відповідно €10 млн та €5 млн.

Введення в експлуатацію планується на 2020 рік. Нова СЕС забезпечить скорочення викидів CO2 на більш ніж 36 тис. т на рік.

Для “Скатек Солар” – це вже четвертий проект в Україні, який підтримав також будівництво СЕС у Миколаєві потужністю 47 МВт та у Кам’янці – 30 МВт.

ЄБРР інвестує вже п’ятий проект в рамках ІІІ Програми фінансування альтернативної енергетики в Україні (USELF III) загальним обсягом €250 млн. Ця програма є продовженням попередніх двох програм кредитування альтернативної енергетики, які співфінансувалися ЄБРР і Фондом чистих технологій. В рамках цих програм в Україні було розпочато реалізацію 14 проектів відновлюваної енергетики загальною встановленою потужністю 158 МВт.

Як відомо, ЄБРР також організує синдикований кредит державному Укрексімбанку розміром €80 млн для підтримки приватних інвестицій у відновлювану енергію та енергоефективність в Україні.

Корейська GS Engineering & Construction Co. заявила, що реалізує в Україні проект з будівництва двох сонячних електростанцій потужністю 12,6 МВт і 11,5 МВт в Закарпатській області та на південному заході України. Загальна вартість запланованого будівництва $24 млн.

Нагадаємо, глобальні інвестиції у відновлювану енергію і паливо, окрім гідроенергетичних проектів потужністю понад 50 МВт, у 2018 р. склали $288,9 млрд. Це на 11% менше, ніж $326,3 млрд, інвестованих у 2017 році.

А в ОАЕ запустили найпотужнішу сонячну електростанцію (1,18 ГВт). Електростанція забезпечить електрикою 90 тис. жителів Абу-Дабі.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram