Новини
29 Червня 2021
785

ЄБРР поліпшив прогноз відновлення економіки України

Показник покращено й для країн Східної Європи, Центральної Азії та півночі Африки

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) поліпшив прогноз зростання економіки України 2021 року з 3% до 3,5%, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Згідно з оновленим прогнозом ЄБРР, зростання ВВП України 2022 року очікується на такому ж рівні — 3,5%.

ЄБРР зазначає, що основні ризики для відновлення економіки пов’язані з повільним просуванням у країні реформ і відносно повільними темпами вакцинації. “Хоча у першому кварталі 2021 року, економіка знизилася на 2% у річному численні через тривалі карантинні обмеження, є ознаки того, що вона поступово повертається до зростання у другому кварталі завдяки вищим цінам на сировинні товари”, – зазначається в огляді.

Крім того, Європейський банк реконструкції та розвитку у загальному поліпшив прогноз зростання ВВП emerging markets Східної Європи, Центральної Азії та півночі Африки 2021 року до 4,2% з очікуваних у жовтні 3,6%. У 2022 році очікується підйом на 3,9%.

Також банк переглянув оцінку падіння ВВП країн з економікою, що розвивається за минулий рік до 2,3% проти оголошених раніше 3,9%.

Тим часом згідно з даними Держстату, реальний ВВП України у першому кварталі 2021 року, якщо порівнювати з попереднім кварталом (з урахуванням сезонного фактора), зменшився на 1,2%, а проти першого кварталу 2020 року — на 2,2%.

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram