Новини
26 Липня 2021
598

ЄБРР надасть “Київтеплоенерго” кредит на €140 мільйонів

Кредит буде розділений на два рівних транші й спрямований на забезпечення роботи діючих ТЕЦ і котелень у Києві

Фото: kyivcity.gоv.ua

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) виділить комунальному підприємству (КП) “Київтеплоенерго” кредит €140 млн на розвиток теплової інфраструктури столиці, відповідний проєкт рада директорів банку схвалила минулого тижня, повідомляє Інтерфакс-Україна.

У ЄБРР зазначили, що кредит буде розділений на два рівних транші й спрямований на забезпечення сталої та ефективної роботи наявних ТЕЦ і котелень у Києві, підвищення надійності транспортування тепла, розв’язання інших критичних завдань з реабілітації та модернізації системи централізованого теплопостачання міста, підвищення якості послуг опалення і гарячого водопостачання та поліпшення виробничих і фінансових показників та можливостей КП.

Банк уточнив, що проєкт є частиною Green City Framework-2 (GrCF2, “Концепція зелених міст”), націленої на розв’язання екологічних проблем в окремих великих містах.

КП “Київтеплоенерго” повністю належить Києву, є оператором системи централізованого теплопостачання міста, що складається з двох великих газових ТЕЦ, 15 великих, 168 малих і середніх котелень, 2,8 тис. км теплових мереж, понад 9,4 тис. теплових пунктів і сміттєспалювального заводу “Енергія”.

Київрада схвалила залучення цього кредиту на термін до 13 років у квітні цього року, уповноваживши мера міста Віталія Кличка підписати договір гарантії з ЄБРР.

Наймасштабніший проєкт в межах кредитної програми — установка на ТЕЦ-6 сучасного когенераційного обладнання. В межах енергоефективних заходів на ТЕЦ-5 планується будівництво конденсаційного економайзера, що дозволяє використовувати залишкову енергію димових газів для виробництва тепла. Аналогічне обладнання вже три роки працює на ТЕЦ-6.

Крім того, передбачається фінансування комплексу рішень, спрямованих на впровадження системи моніторингу та управління SCADA, що дозволяє в режимі реального часу стежити за технічними параметрами роботи обладнання на всіх виробничих об’єктах.

Про свій намір залучити кредит ЄБРР з трирічним пільговим періодом “Київтеплоенерго” повідомило у 2019 році. Тоді повідомлялося про три основні напрямки проєкту — закриття 45 дрібних котелень (з 200 котелень, якими володіє підприємство), заміні конденсаційного теплообмінника на малому блоці ТЕЦ-5, установці нових генеруючих потужностей на ТЕЦ-6.

ЄБРР є найбільшим міжнародним фінансовим інвестором в Україні.

Як писали раніше Investory News, українська теплова генерація відповідальна за більшість викидів у повітря у Європі та посідає 1-2 місце за викидами основних небезпечних речовин. Водночас їх обсяги не відповідають нормативам ЄС.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram