Новини
17 Серпня 2020
909

ЄБА закликає Україну втрутитися: Туреччина вводить додаткові мита на 115 українських товарів

Особливо це стосується кондитерської продукції, з якої буде стягуватися збір від 15% до 20%

20 серпня набуває чинності указ президента Туреччини, яким вводиться додатковий митний збір для 115 товарів, зокрема для кондитерської продукції. Український бізнес просить владу втрутитися. Про це повідомляється на сайті Європейської бізнес асоціації (ЄБА).

Згідно з цим указом, з кондитерської продукції, що імпортується до Туреччини, буде стягуватися додатковий збір у розмірі від 15% до 20%, за винятком продукції з ЄС та країн, з якими у Туреччині підписані Угоди про вільну торгівлю.

Зокрема, для української цукристої та шоколадної кондитерської продукції додаткове мито складе 20%, для борошняної — 15%.

Доступ до ринку Туреччини, як стверджують у ЄБА, для українських виробників кондитерської продукції й так значно ускладнений у зв’язку із застосуванням Туреччиною високих ставок ввізного мита та додаткового тарифу на сільськогосподарську складову (всього збори становлять близько 35-45% на кондитерські вироби).

“При цьому на український ринок турецька продукція потрапляє на значно кращих умовах. Рівень ставок ввізного мита для імпортних турецьких кондитерських виробів становить від 5 до 15%. Тому рішення турецької влади підвищити митні ставки значно погіршує і без того нерівні для України умови доступу на турецький ринок і створює неконкурентне середовище для українських виробників”, — йдеться в заяві.

В асоціації вважають, що впровадження додаткових мит турецькою стороною зробить економічно недоцільним і фактично повністю заблокує український кондитерський експорт до Туреччини.

“У зв’язку з цим, Європейська Бізнес Асоціація закликає відповідальні органи України вжити негайних заходів для недопущення підняття мит Турецькою Республікою на українську кондитерську продукцію”, — зазначає бізнес-спільнота.

Як писали раніше Investory News, Адміністрація президента США Дональда Трампа підготувала низку нових мит на чергову порцію товарів європейського експорту обсягом близько $3,1 млрд на рік як наступний крок у суперечці з Євросоюзом щодо субсидування авіабудівних компаній.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram