Новини
2 Жовтня 2021
1 006

Японці почали робити біопаливо із супу рамен

У закладах громадського харчування накопичуються тонни залишків, які виявилися корисними

Фото: City Foodsters / Flickr

Транспортна компанія Nishida Shoun, що базується на південному заході Японії, знайшла додаткове джерело біопалива: на основі супу рамен тонкоцу. Залишки, що рясно містять жир, змішуються з паливом, приготованим з відпрацьованої рослинної олії.

Ідея виникла випадково: у 2013 році на одному із заходів, де обговорювалися перспективи палива з олії, до глави компанії Масумі Нісіда звернувся адміністратор мережі ресторанів, який запитав, чи можна знайти застосування залишкам супу. Закладам громадського харчування доводиться платити за їх утилізацію.

Особливістю рамен з локшиною є м’ясний або рибний бульйон. Самим наваристим є варіант тонкоцу: він готується на свинячих кістках, жирі та хрящах. 74-річний Нісіда припустив, що ця органіка може бути корисна, і розробив пристрій для відділення жиру від бульйону.

“Спочатку у мене не було ніяких знань в області хімії; все робилося методом проб і помилок. Але коли екологічна ситуація стала серйозною проблемою, мої розробки виявилися корисні”, — розповів Масумі Нісіда.

З відпрацьованої олії для смаження вже давно проводиться біодизельне паливо, але жир, на відміну від рослинної олії, швидко застигає. Нісіда придумав спосіб розв’язати цю проблему шляхом усунення певних елементів під час рафінування.

В цей час його компанія закуповує жир і відпрацьовану олію приблизно у 2 тис. ресторанів: перша фільтрація проходить вже на їх базі, оскільки розроблена Нісідою установка проста у використанні й може бути розміщена на будь-якій кухні.

Інновація виявилася корисною обом сторонам: замість плати за утилізацію громадське харчування отримує гроші за відходи, а Nishida Shoun на власному заводі в префектурі Фукуока щодня виробляє від 3 тис. до 7 тис. літрів пального, що задовольняє потребам понад 40% палива для 170 автомобілів у парку компанії.

А от вчені з Університету штату Вашингтон (WSU) розробили інноваційний спосіб перетворення найпопулярнішого у світі пластика, поліетилену, в інгредієнти для реактивного палива та інші рідкі вуглеводневі продукти.

Тим часом ісландський стартап Carbfix будує технологічний комплекс, куди на спеціально спроектованих судах будуть доставляти вуглекислий газ з європейських країн. Там його перетворять у підземну породу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram